Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк прогнозує девальвацію гривні у 2013 році


Світовий банк різко погіршив прогноз зростання української економіки у 2013 році. Як випливає з нової доповіді «Глобальні економічні перспективи, січень 2013», оприлюдненої увечері у вівторок, ВВП України зросте цього року на 2,2%, а не на 3,8%, як очікувалося раніше.

Так само невтішні прогнози щодо національної валюти. На думку аналітиків Всесвітнього банку, гривня у 2013 році суттєво девальвує. Її курс складе 8,7 гривні за долар проти 8 гривень за долар у 2012-у. На думку експертів, девальвація може відбутись уже в січні-лютому.

Гарна новина від Світового банку полягає хіба що у тому, що, пройшовши пік обвалу у 2013 році, гривня у подальші роки, як очікують, припинить падати і навіть дещо посилиться: до 8,6 гривні за долар у 2014 році і до 8,4 гривні у 2015-у.

Про те, що девальвація гривні у 2013 році неминуча, уже давно в один голос заявляли українські експерти. Як стверджують вони, стабілізація курсу нацвалюти наприкінці минулого року диктувалася політичною метою і досягалася штучно: волюнтаристськими рішеннями на зразок обов’язкового продажу експортерами 50% валютної виручки або «підживленням» гривні із золотовалютних запасів.

Це було тимчасове «затишшя перед бурею», – вважає директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін. Як він нагадує, сьогодні золотовалютні резерви країни вичерпані до критичної межі. Лише за один рік запаси знизились з понад 38 мільярда доларів до понад 24 мільярдів.

Економіст прокоментував для Голосу Америки причини погіршення прогнозів росту української економіки у 2013 році. За його словами, на це є, по-перше, об’єктивні передумови. Друга хвиля світової кризи, яка почалась у 2008-у і захопила не тільки Україну – увесь світ. Водночас дуже важливо за цих обставин, яку економічну і монетарну політику веде уряд тієї чи іншої країни, – наголосив Соскін.

«На жаль, ось тут уже починає працювати суб’єктивний фактор. Україна за своєю суттю рецесійна держава, «падаюча» держава, яка на сьогоднішній день за всіма параметрами є державою-невдахою. Адже в силу системи влади та економічної моделі, яка склалася в Україні, – а це так звана олігархічно-паразитична модель капіталізму, – вона апріорі не може пристосуватися до нинішніх складних умов світової кризи і нисхідної частини економічного циклу. Сімейна група Януковича, яка захопила зараз владу, діє апріорі дуже невдало. Ця фінансово-корпоративна група приводить уряд, який сформований «Cім’єю», і керівництво Нацбанку, яке повністю залежить від «Сім’ї». Відповідно Нацбанк проводить хибну монетарну політику, а уряд проводить хибну, дуже невдалу економічну політику», – вважає експерт.

На думку Соскіна, хибним кроком Нацбанку було, зокрема, скуповування боргових зобов’язань уряду. «Чи це корупційна схема Арбузова і Соркіна, чи просто вони невігласи, – але фактично вони таким чином монетизували державний борг України, суттєво цим послабивши стабільність гривні», – вважає економіст. Підірвало гривню також пільгове рефінансування двох державних банків – Ощадбанку і Укрексімбанку – за дуже низькими процентними ставками.

«Фактично запустили механізм корупції, який дозволяє потім перепродувати ці гроші за більш високі ставки». Або постанова Арбузова про обмін гривні тільки за паспортами: як каже Соскін, «це повний абсурд, порушення об’єктивних економічних законів, які діють у ринковому середовищі».

Як каже експерт, Нацбанк зробив цілу низку хибних кроків, які дестабілізували гривню, і натомість не зробив нічого для її системного зміцнення. Причина у тому, що керівнитцво НБУ захищає не національні інтереси, а інтереси кланів і «Сім’ї» – переконаний економіст.

«Керівництво Нацбанку – це, по суті, люди, які повністю обслуговують інтереси правлячої сім’ї Януковича, його самого, його дітей. Доки так буде, нічого доброго економіці України не світить», – переконує експерт.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG