Доступність посилання

ТОП новини

Правила для аптек будуть змінювати вже навесні


Київ – Від квітня цього року в Україні будуть внесені зміни в умови ліцензування аптек. Про це заявив голова Державної лікарської служби України Олексій Соловйов. Зокрема, всі аптеки змусять обладнати пандусами для людей з обмеженими можливостями. Крім того, українських фармацевтів, які мають по 10 аптек, змусять відкривати у селах аптечні пункти, навіть якщо вони збиткові. А особам, які не досягли 16 років, ліків не продаватимуть. Поки що це стосуватиметься медпрепаратів за рецептами.

В Україні є 20 тисяч аптек та аптечних пунктів. Такої кількості абсолютно достатньо, тому зараз вже час переходити до якості обслуговування, заявив голова Державної лікарської служби України Олексій Соловйов. З цією метою його відомство розробило зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, які схвалить МОЗ навесні після їх обговорення.

Нові аптеки більше не зможуть відкриватися «двері в двері», сказав Олексій Соловйов. «Для нових аптек буде встановлено норму пішохідної доступності, тобто у містах з населенням менше ніж 1 мільйон осіб відстань між аптеками має бути не менше ніж 500 метрів, 1 мільйон і більше – 300 метрів», – уточнив він.

«Маючи 10 дохідних пунктів, відкрити одну аптеку на селі»

Для розвитку аптечної мережі в сільській місцевості, підприємців законодавчо зобов’яжуть на кожні 10 аптек відкрити одну, навіть збиткову, саме в селах. «Це може бути збиткове, але, маючи 10 дохідних пунктів, відкрити одну аптеку на селі, думаю, не складе проблем», – сказав Соловйов.

Проте колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук наголошує, що збиткових аптек не буває. «За рахунок надприбутків у місті заводи зможуть утримувати не дуже прибуткову аптеку і в сільській місцевості», – каже він.

«Це дуже правильно. До 16 років ліки не повинні відпускатися»

Ще одне важливе нововведення – це заборона продажу лікарських засобів дітям до досягнення ними 16-річного віку.

«А уявіть собі таку ситуацію, мама вдома з немовлям і відправляє дитину за тим самим парацетамолом. Дитині 10 років. Дитині не можуть його відпустити, бо не мають права. Що робити мамі?» – запитує фармацевт Олена.

Проте в Держлікслужбі кажуть, що поки-що ця норма стосуватиметься рецептурних препаратів. Натомість колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук впевнений, що дітям до 16 років взагалі не потрібно продавати жодні ліки.

«Це дуже правильно, що до 16 років ліки не повинні відпускатися, але треба зробити так, що сильнодіючі препарати і ті препарати, які можуть бути використані для виробництва наркотичних засобів, не повинні продаватися дітям. До 16 років, я думаю, не треба продавати дітям медикаменти», – каже Микола Поліщук.

«Доступна» аптека для всіх

Крім того, всі аптеки будуть зобов’язані обладнати входи пандусами або підйомною платформою і таким чином забезпечити вільний доступ людей з обмеженими фізичними можливостями.

«Практично від усіх аптек це вже вимагали. Вже багато років вимагаються ці пандуси. Просто в деяких моментах треба підходити до такого питання індивідуально, тому що є такі аптеки, які зроблені в житлових будинках багато років тому, зроблені на перших поверхах високого цокольного будинку, де дуже дорого робити якийсь певний пандус. І друге – а хто їздить на тих пандусах, крім дітлахів, які хочуть порозважатися? У нас що інваліди мають всі умови, щоб їздити тільки по аптеках? А вони мають можливість їздити в своїх візочках у транспорті, заїжджати в інші магазини?» – запитує фармацевт Олена.

Натомість Микола Поліщук каже, що таке нововведення є найважливішим. «Можна говорити, що Україна – соціальна і цивілізована держава, коли ми побачимо інвалідів на вулицях і в громадських закладах», – каже він.

Провізор повинен буде запропонувати дешевий аналог

Держлікслужба обіцяє також зобов’язати провізорів надавати повну і достовірну інформацію про наявність в аптеці препаратів з аналогічною діючою речовиною, формою продажу і дозування дешевших ліків. Голова Держлікслужби Олексій Соловйов також додав, що ціни на ліки в аптеках поруч майже однакові.

Кореспондент Радіо Свобода купив «ацетилсаліцилову кислоту» в аптеках, розміщених поруч, із різницею в ціні в 4 рази. На це голова Держлікслужби Олексій Соловйов сказав, що ціна залежить від того, якого виробника медичний препарат, скільки він витратив на упаковку тощо. Проте змусити аптеки купувати весь асортимент ліків за різними цінами не можна.

«На даний момент це питання ніяк не врегульоване. Зобов’язати аптеку, щоб вона мала повний асортимент лікарського препарату з одним і тим же діючим засобом це необхідно. Пацієнт повинен мати право вибору, чим йому лікуватися», – зазначив Олексій Соловйов.

Раніше Прем’єр-міністр України Микола Азаров закликав органи контролю і місцеву владу відбирати ліцензії у аптек, які реалізують ліки за цінами вище референтних.

За офіційними даними, ціна ліків вітчизняного та іноземного виробництва в деяких випадках відрізняється в рази. Але тим не менше за торішніми результатами – 70% упаковок, що їх придбали українці, були вироблені вітчизняними виробниками.

Загалом торік українці витратили на ліки 27 мільярдів гривень і це на 17% більше, ніж позаторік.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG