Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті День соборності відзначили ходою, вічем і виставкою


Громадською ходою від приміщення обласної влади до будинку правосуддя розпочалися в Івано-Франківську урочистості з нагоди 94-ї річниці підписання Акту про злуку УНР і ЗУНР.

У цьому будинку у січні-травні 1919 року працював уряд Західно-Української Народної Республіки. За словами місцевого історика Петра Арсенича, саме у Станіславові (так тоді називався Івано-Франківськ) Українська Національна Рада ухвалила рішення про Злуку і надала повноваження делегації від ЗУНР завершити оформлення об’єднання двох держав.

До пам’ятника діячам ЗУНР біля будинку правосуддя поклали квіти. Тут відбулося віче за участю народних депутатів, представників обласної і міської влади, громадських організацій.

Як зазначив у своєму виступі народний депутат Олександр Сич, «українці до сьогоднішнього дня відчувають потребу у соборності, але мова вже йде не про соборність територіальну, а про соборність духовну».

Голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Богдан Борович наголосив, що «шлях боротьби триває, бо в незалежній Україні до цього часу не визнали ОУН-УПА воюючою стороною, не визнають тих, хто в Україні поклав кров, життя і сибіри».

У державному архіві Івано-Франківської області сьогодні відкрилася виставка «День Соборності: відродження нації», на якій представлені унікальні видання з фондів науково-довідкової бібліотеки архіву.
XS
SM
MD
LG