Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарі Львівщині заявили, що готові до масштабних протестів


Львів – На вічі у Червонограді, що на Львівщині, з нагоди Дня Соборності шахтарі заявили, що готові до протестів. Вони звернулись до Президента і Прем’єр-міністра з вимогою не допустити закриття шахт Державного підприємства «Львіввугілля», повернути у державну власність центрально-збагачувальну фабрику. Міненерговугілля телеграмою попередило підприємство, що три збиткові шахти ліквідує вже цього року.

На вічі, присвяченому Дню Соборності, у Червонограді гірникам було не до святкувань і привітань. Люди стурбовані тим, що вже цього року будуть ліквідовані три шахти. Відтак дві з половиною тисячі гірників залишаться без роботи, а значить, їхні родини – без засобів для існування.

Шахтарі на вічі оприлюднили звернення до Президента, прем’єра і Верховної Ради з вимогою не допустити закриття копалень на Львівщині. У списку приречених на ліквідацію на цей рік – шахта «Візейська», де вже три роки не видобувають вугілля, а також дві діючі копальні – «Зарічна» і «Великомостівська», які ще можуть працювати, за оцінками експертів, від 3 до 15 років, якщо держава вкладатиме гроші в сучасне обладнання. Також червоноградські гірники стривожені і тим, що держава не будує нових шахт, адже розвідані пласти для організації роботи чотирьох-п’яти копалень. Тим часом у планах уряду лише ліквідація шахт.

«Шахті 50 років, одна лава – добра, друга – гірша. Яка може бути шахта, коли в неї нічого не вкладають останні роки, взагалі нічого, а вугілля ще є», – зауважує шахтар «Великомостівської» шахти Ігор М.

Зарплата гірника залежить від виробітку, а тому, щоб отримати премію, чоловік поспішає виконати план, не раз і травмувався. Однак, попри небезпечну роботу для шахтаря, це єдина можливість заробити на утримання своєї родини. Для нього закриття шахти – річ неприпустима.

Ніхто із профспілками не порадився

Міненерговугілля на початку січня попередило ДП «Львіввугілля» у телеграмі, що шахти переходитимуть у режим роботи без видобутку вугілля, а поточні витрати на копальні мінімізують.

Михайло Шабля, голова регіонального об’єднання незалежної профспілки гірників України, заявив Радіо Свобода, що на Львівщині зумисно нищать вугільну галузь.
Хочемо звернутись до всіх шахтарів, щоб нас підтримали, бо ситуація така по всій країні
Михайло Шабля

«Держава приймала рішення, не погоджуючи з профспілками. Ми хочемо звернутись до всіх шахтарів, щоб нас підтримали, бо ситуація така по всій країні. Замість того, щоб придбати обладнання, щоб шахти працювали, їх їм легше закрити. Так, вугільна галузь збиткова, але це наш енергоносій. Йде таке коло – закрити шахти, збагачувальну фабрику, тобто знищити галузь в регіоні. Ми будемо боротися за себе», – каже профспілковий діяч.

У копальнях Львівщини залишилось вугілля, яке потрібно переробляти на центральній збагачувальній фабриці, яка перебуває у приватних руках, і невідомі власники між собою постійно воюють, від чого виникають проблеми на підприємстві. Тому гірники вимагають під перших осіб держави повернути фабрику у державну власність.

Вугільну галузь Львівщини свідомо нищать – парламентар

Вугілля, яке видобувають на Львівщині, залежується на складах, а на Бурштинську, Добротвірську, Ладижинську теплоелектростанції постачається вугілля переважно зі Сходу України. Неодноразово місцеві депутати апелювали до Президента і Прем’єр-міністра з вимогою врегулювати проблеми збуту вугілля на об’єкти підприємства «Західенерго», щоб теплоелектростанції, котрі належать компанії Ріната Ахметова, купували вугілля з шахт Львівсько-Волинського басейну, наголошує народний депутат-мажоритарник по Червонограду Степан Курпіль.
Це свідоме нищення вугільної галузі регіону, а що залишиться – приберуть до рук олігархи
Степан Курпіль

«Зараз біля Добротвірської теплоелектростанції стоять 400 вагонів із вугіллям з Донбасу і 20 – із Червонограду. Ось такі є реальні пропорції закупівлі. Це свідоме нищення вугільної галузі регіону, а що залишиться – приберуть до рук олігархи, а регіон буде похований. Це є колосальна проблема не лише для всього регіону, це загальнодержавна проблема», – каже парламентар.

Уряд не говорить про соціальний захист шахтарів, ані про те, що у регіоні необхідно створити привабливий інвестиційний клімат. На шахтах Червонограда, Сокаля і Соснівки працює майже 11 тисяч гірників. Шахтарі заявили, що готові до протестів у Львові і Києві, але не допустять закриття копалень.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG