Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відкрили виставку про Голокост прикарпатських євреїв


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
У державному архіві Івано-Франківської області в обласному центрі в п’ятницю відкрили тематичну виставку «Голокост євреїв Прикарпаття – складова етнодемографічної катастрофи Галичини», присвячену Міжнародному дневі пам’яті жертв Голокосту, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

На виставці представлені документи надзвичайної державної комісії з розслідування злодіянь німецько-фашистських загарбників, фотографії розкопок на місцях поховань жертв геноциду, розпорядження і преса періоду німецько-нацистської окупації та інші матеріали, які зберігаються у фондах держархіву області.

Серед експонатів виставки – матеріали з особистого фонду в’язня німецьких концтаборів Аушвіц і Бухенвальд, покійного Бориса Арсена, автора книги «Моя гірка правда. Я і Холокост на Прикарпатті». У цій книзі спогади людини, що пройшла через гетто і ув’язнення, доповнені архівними матеріалами.

За словами заступника начальника відділу використання інформації документів держархіву Любові Соловки, яка досліджує цю тематику, за масштабами катастрофи євреїв Станіславщину можна віднести до всесвітньо відомих місць скорботи.

За різними даними, на Прикарпатті в роки Другої світової війни було знищено від 140 до 200 тисяч євреїв, як місцевих, так і привезених з інших областей та країн, в області є понад тридцяти місць масових поховань.

На вшанування пам’яті жертв Голокосту на Прикарпатті встановлені пам’ятники в Івано-Франківську і біля села Павлівка, в Шепарівському лісі біля Коломиї, в Надвірній, у Маріямполі.

У п’ятницю в Івано-Франківську і Павлівці до місць масових захоронень євреїв представники обласної держадміністрації та єврейських громадських організацій поклали вінки і квіти.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається 27 січня.
XS
SM
MD
LG