Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Давосі просто не захотів чути незручні запитання – Рибачук


Олег Рибачук
Олег Рибачук
Київ – Яким буде розвиток України та її відносини із сусідніми державами? Це та інші питання обговорювалися у п’ятницю під час українського ланчу у Давосі. Чи вдалося в результаті зустрічей у рамках економічного форуму зацікавити закордонних партнерів у перспективах співпраці з Україною, на скільки впливають політичні питання на діалог в економічній площині, як оцінити ефективність участі представників України в економічному форумі у Швейцарії? Про це Радіо Свобода запитало в колишнього віце-прем’єр-міністра України з питань європейської інтеграції Олега Рибачука.

– Економічний форум у Давосі дав відповідь на запитання, заявлене у темі українського ланчу: яким буде розвиток України та її відносини із сусідніми державами?

– Я не знаю такого форуму, який міг би дати відповідь на це питання. Я звернув увагу на фрагмент виступу віце-прем’єра Юрія Бойка у Давосі, де прозвучало, що наш уряд визначив 10 секторів економіки, які витягнуть нас у Європу. Позаминулого року ми чули про реформу, зараз ми чуємо про 10 галузей економіки. Відтак, влада все ще сподівається від когось почути рецепт.

– Для України цьогорічний форум у Давосі був дійсно економічним, чи, можливо, більше політичним?
Програма Президента була складена таким чином, щоб він не натрапляв на неприємні для се,е запитання

– Давос почався для України з заголовків, що це перший саміт, під час якого Віктор Янукович не братиме участі в українському ланчі. З цього приводу в експертів багато скепсису. Для Віктора Януковича – це була рідка можливість якось нагадати про себе. Не розуміють, чому він мав терміново вилетіти у Київ, а не побувати на ланчі у Віктора Пінчука, і одразу пояснюють: тому, що програма Президента була складена таким чином, щоб він не натрапляв на неприємні для себе запитання. Це ситуація в Україні фінансова і, особливо, демократія.

– Чи є підписання у Давосі угоди про видобуток сланцевого газу в Україні з компанією Shell проривом у цьому напрямку? Які зиски від цього отримає Україна, зокрема, чи отримає вона енергетичну незалежність?
Ми, напевно, найбільші розтринькувачі енергії у Європі

– Дійсно, це велика інвестиція, ми зможемо видобувати 20 мільярдів кубометрів газу на рік. Це покриє наші потреби і зведе до мінімуму залежність від російських енергоносіїв. Але ми, напевно, найбільші розтринькувачі енергії у Європі. Не треба шукати якийсь додатковий газ, щоб його просто спалювати, а вже давно потрібно робити технічну революцію у цій сфері. І, головне, проводити кампанію, яка б заохочувала українців до економії, до використання альтернативних джерел енергії.

– Чи вплинула зафіксована в України наявність вибіркового правосуддя, застосованого до політичних опонентів чинної влади Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, на перебіг та результати економічного діалогу з Україною?

– Влада намагається використати Давос для того, щоб зробити вигляд, що ми надалі маємо абсолютно товариські стосунки і не існує теми якихось принципових розбіжностей. В той же час на саміті, який буде 25 лютого в Україні, тема політичних репресій, тема політичних в’язнів, тема, зокрема, виходу з цієї ситуації і згортання демократії буде звучати.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG