Доступність посилання

ТОП новини

Світ втрачає мільярди від корупції в армії, включно з українською


Україна є державою з високим ступенем ризику корупції у сфері оборони та безпеки. Це висновок міжнародної організації Transparency International, яка вперше аналізувала проблему серед 82 країн, які найбільше витрачають у світі на армію. Оглядачі вважають, що політики недостатньо контролюють силовиків, а світ щороку втрачає мільярди доларів через непрозорість у цій сфері. А за корупцію платять усі – включно з пересічними громадянами, військом і державою.

Більшість країн світу закривають очі на нераціональні витрати на силові структури, вважають представники Transparency International. Співавтор звіту Анн-Крістін Веґенер сказала Радіо Свобода, що і для неї такий висновок був несподіванкою.
70 відсотків держав, включно з Україною, мають високий, чи критичний, ризик корупції
Анн-Крістін Веґенер

«70 відсотків держав, які ми аналізували, включно з Україною, мають високий, чи критичний, ризик корупції. Я очікувала, що цей показник буде нижчим», – зауважила Веґенер.

Держави в Індексі антикорупційної політики поділили на групи від А до Е за англійським алфавітом, залежно від рівня ризику. Найбільше захищеними від корупції виявилися Німеччина та Австралія (група А), найменше – низка африканських і деякі держави Близького Сходу (Алжир, Ангола, Камерун, Демократична Республіка Конго, Єгипет, Еритрея, Лівія, Сирія і Ємен – група E).

«Україна має завелику таємну статтю бюджету»

Відсоток таємних видатків у бюджеті є високим, порівняно з іншими державами
Анн-Крістін Веґенер
Україна опинилася приблизно посередині списку з високим рівнем ризиків для корупції (група D+), а звіт відзначає і досягнення, і проблеми. Половина держав взагалі не публікує даних про оборонний бюджет, чи робить це в незрозумілій формі, тому на цьому тлі Україна, яка оприлюднює подібні видатки, виглядає непогано. Але є запитання до закритих статей бюджету. «Відсоток таємних видатків у бюджеті є високим, порівняно з іншими державами», – зауважила представник Transparency International Анн-Крістін Веґенер.

Україну хвалять за доволі точні дані кількості силовиків, адже є чимало держав, де парламент і громадськість взагалі не знають таких цифр. Але є тут і недоліки, бо далі є повідомлення про «мертві душі», хоча і в менших масштабах, ніж раніше, а систематичних антикорупційних навчань, як зауважують дослідники, в Україні не проводять.

«Українські закони і процедури вразливі до корупції»

В Україні передбачено парламентський контроль над оборонною політикою, але в експертів є запитання щодо якості такого нагляду. Автори звіту також вважають, що українські закони та контроль над закупівлями для оборонного сектору вразливі до корупції, а до компаній, які беруть участь у тендерах, не ставлять належних вимог. Тим не менше, дослідники зазначають, що закупівлі рідко проводять в одного учасника, а компанії, як виглядає, вільно можуть скаржитися на зловживання.

Найменше Україна контролює, за оцінкою Transparency International, військові операції за кордоном. «Здається, що на міжнародному рівні немає розуміння, що коли ви посилаєте солдатів за кордон, то вони повинні знати, як реагувати на корупцію. Це також, на жаль, стосується України», – сказала Анн-Крістін Веґенер.

Дослідження також виявило, що самі українці мало вірять у те, що у державі ефективно контролюють видатки на силовиків.

Transparency International оцінює міжнародні втрати від корупції в оборонному секторі у щонайменше 20 мільярдів доларів. За підрахунками організації, саме таку суму багатші країни із «Групи восьми» планували витратити на боротьбу з голодом у світі.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG