Доступність посилання

ТОП новини

Війська Франції в Малі взяли останню головну твердиню ісламістів


До операції в Малі долучаються й війська інших держав Африки. На фото: мешканці містечка Ансонґо на південь від міста Ґао в Малі вітають військових Нігеру, 29 січня 2013 року
До операції в Малі долучаються й війська інших держав Африки. На фото: мешканці містечка Ансонґо на південь від міста Ґао в Малі вітають військових Нігеру, 29 січня 2013 року
Війська Франції в Малі взяли сьогодні без бою місто Кідаль, останнє з трьох великих міст на півночі західноафриканської країни, які були головними твердинями повстанців-ісламістів.

За повідомленням французької армії, вона зайняла місто, не зустрівши спротиву.

Попередніми днями війська Франції й Малі ввійшли в інші два з головних міст півночі, Тімбукту й Ґао. Ісламісти відступають далі на північ, у пустелю, що займає значну частину площі країни.

Франція почала операції проти повстанців у Малі понад два тижні тому на прохання влади цієї країни, колишньої французької колонії. Рада безпеки ООН раніше санкціонувала введення до Малі спеціальних міжнародних сил під проводом африканських держав і за підтримки європейських та інших держав світу – AFISMA («Міжнародна місія підтримки під африканським керівництвом у Малі»).

Радикальні ісламісти до останніх подій контролювали понад половину території Малі на півночі цієї держави. Їхні угруповання, частина яких пов’язана з терористичною мережею «Аль-Каїда», практично повністю взяли на себе контроль над регіоном після того, як у першій половині минулого року відбили цю частину країни в урядових сил спільно з повстанцями народу туарегів. Туареги спершу односторонньо проголошували там свою «державу Азавад», але потім відмовилися від цього, коли ісламісти відібрали в них контроль над регіоном.
XS
SM
MD
LG