Доступність посилання

ТОП новини

Пайфер: США фінансували «Українську правду», не Гонгадзе


Стівен Пайфер, архівне фото
Стівен Пайфер, архівне фото
Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер заявив у середу, що йому не відомо, щоб Сполучені Штати у 2000 році планували передати чи передали загиблому журналістові Георгію Гонгадзе 400 тисяч доларів.

Про це Пайфер сказав Радіо Свобода, коментуючи повідомлення, що колишній генерал міліції Олексій Пукач підозрював журналіста у шпигунстві, а Георгій Гонгадзе це заперечив, але немовби визнав, що збирав інформацію за гроші для іноземних посольств із метою зміни влади в Україні.

«Я не знаю, звідки ця цифра. Коли я був там наприкінці 1990-х років, то посольство надавало маленькі ґранти, щоб підтримати незалежну журналістику. Після того, як Гонгадзе зник, у рамках ґранту на підтримку демократії ми надали 25 тисяч доларів «Українській правді», яку ми вважали незалежним виданням, яке треба підтримати. Але звідки цифра 400 тисяч, я не знаю. Мені нічого не відомо про спроби США купити інформацію в Гонгадзе», – сказав колишній посол.

Коментуючи вирок Пукачеві за вбивство Гонгадзе, Пайфер сказав Радіо Свобода: «Це добре, що через 12 років після загибелі Георгія Гонгадзе генерала Пукача нарешті притягли до відповідальності. Але є питання, які не вирішені. І ми, можливо, ніколи не будемо знати на них відповіді».

У вівторок колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача засудили в Києві до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе у вересні 2000 року. Кілька років тому за вбивство Гонгадзе також засудили до позбавлення волі строком від 12 до 13 років трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС. Тим часом замовники злочину досі не встановлені.

Стівен Пайфер був послом США в Україні в 1998–2000 роках.
XS
SM
MD
LG