Доступність посилання

ТОП новини

Завтра влада не тільки крастиме гроші, але й залізе в холодильник – Тягнибок


Київ – Депутати трьох опозиційних фракцій у четвер вирішили висловити недовіру спікеру Володимиру Рибаку. Про це йдеться у заяві, ухваленій депутатами-опозиціонерами на зборах у парламенті. Його звинуватили в тому, що він представляє інтереси Президента й Партії регіонів, а не всіх фракцій парламенту. Представники опозиції зібралися у сесійній залі попри відмову спікера скликати позачергову сесію.

Крім відставки спікера, опозиція також вирішила висловити недовіру Генпрокурору Віктору Пшонці та керівникам правоохоронних органів, «причетним до політичних репресій». Також опозиція вимагає негайного звільнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка і створити спеціальну комісію для розслідування фактів тиску на опозиційних депутатів та перешкоджання їхній діяльності. За відповідну постанову депутати проголосували одноголосно.

Віце-спікер Руслан Кошулинський, який головував на засіданні, заявив, що в залі зібралося 158 народних обранців. Таким чином, опозиція наполягає, що в неї були підстави для скликання позачергової сесії – вимога з боку 150 депутатів.

Тягнибок попереджає: залізли в телефони – залізуть у холодильник

Вранці багато депутатів-опозиціонерів отримали СМС нібито з номерів своїх соратників, в яких ішлося про те, що засідання скасоване. З огляду на це лідер фракції «Свободи» Олег Тягнибок закликав розслідувати факт втручання в депутатську діяльність.
Завтра будуть не тільки красти гроші через житлово-комунальні послуги, через побори, але й залізуть в холодильник до кожного українця
Олег Тягнибок

«Це не сміх! – наголошує він. – Якщо сьогодні до нас залазять у мобільні телефони, то завтра… зайдуть до хати кожного з нас і будуть не тільки красти гроші через житлово-комунальні послуги, через побори, але й залізуть у холодильник до кожного українця і заберуть останню ковбасу!».

Лідери опозиційних фракцій закликали вимагати персонального голосування і навіть блокувати роботу парламенту доти, доки не буде запроваджена система персонального голосування «Рада-3». Проте у підсумковій заяві цей заклик не знайшов відображення.

Позафракційний Олесь Доній, який закликав опозиціонерів до внутрішнього очищення й створення опозиційного міжфракційного об’єднання, вважає депутатські збори результативними.
Була донесена до суспільства інформація про нечесність Партії регіонів та ініціатива про реструктуризацію опозиції
Олесь Доній

«Результати – це не заява. Сьогодні була донесена до суспільства інформація про нечесність Партії регіонів та ініціатива про реструктуризацію опозиції. Бо на цей момент рішення приймаються вузьким колом осіб, кулуарно. І часто складається враження, що ці домовленості дуже дивні – як гра у піддавки з нинішньої владою», – зазначає Олесь Доній.

А ще одному позафракційному депутатові Олегу Ляшку не дали слова на зборах, через що він обурено звинуватив опозицію в імітації боротьби зі владою.

Піддавки чи краще із найгіршого

Експерти по-різному оцінюють результативність опозиційних депутатських зборів. На думку політолога Юрія Якименка, опозиція сьогодні здобула моральну перемогу, довівши, що мала підстави вимагати скликання позачергової сесії.

«Звичайно, стовідсоткового результату не досягнуто. Тому що сесія, якби вона відбулася, мала б приймати рішення і це був би інший статус. Це вихід із ситуації в тих умовах, які склалися», – вважає він.

Натомість політтехнолог Олексій Голобуцький вважає, що опозиція грає за правилами влади.

«Опозиція показала, що вони грають повністю у гру Партії регіонів. Особливо це стосується «Батьківщини». Якщо ти береш участь у парламентській роботі, яка нав’язана владою, яка посадила твого політичного лідера, це вже є зрадою», – переконаний Олексій Голобуцький.

На чергову сесію Верховної Ради депутати мають зібратися в парламенті 5 лютого, у вівторок.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG