Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття знову підтопило через захаращені дренажні канали


(Фото надане ТУ МНСУ в Закарпатській області)
(Фото надане ТУ МНСУ в Закарпатській області)
Ужгород – 226 дворів та майже 100 гектарів сільськогосподарських угідь – такими є наслідки цьогорічної лютневої повені на Закарпатті. Два дні в регіоні лили дощі, в результаті вода підтопила Ужгород і кілька районів. Кілька годин річка навіть перекривала рух на дорозі державного значення. Фахівці кажуть: винні, певна річ, і опади, але цього разу основною причиною підтоплення є людська недбалість. Місцеві жителі не чистять дренажні канали, через які вода мала б стікати і не підтоплювати будинки. Самі мешканці звинувачення відкидають.

Затоплені двір, город, а вода ледь-ледь не переливається через поріг до селі. Такі «приємні» вихідні чекали на жительку села Рогівка Ужгородського району Закарпаття Марію Фекете. Жінка скаржиться: мало того, що вода, так ще й із сюрпризом.

«Біда в тім, що деякі сусіди ще й каналізацію спускають у ці дренажні канави. Ось і уявіть собі, що плаває у дворі», – каже вона.

Пані Марія розповідає, що зверталася до місцевого житлово-експлуатаційного ремонтного управління. А там спрямували до сільської ради. У сільській раді кажуть: мовляв, проблема не наша, а ваша.

«Ми самі й чистимо, збираємося постійно з сусідами і робимо це, але є такі місця, коли потрібно технікою прочищати, ми самі це не можемо зробити. Що в таких випадках робити?» – питає Марія.
(Фото надане ТУ МНСУ в Закарпатській області)
(Фото надане ТУ МНСУ в Закарпатській області)

Влада на людей вплинути не може

52 будинки на десятьох вулицях постраждали цього разу і в Ужгороді. Міська влада каже: в основному причина підтоплення – захаращені канали.

«Є вулиці, де люди не хочуть розчищати стічні канали біля своїх будинків, біля приватних будинків. Скільки ми не зверталися до них! І санепідемстанція, і муніципальна міліція приходила до них – не реагують. Виходить, люди самі винні», – каже заступник міського голови Ужгорода Юрій Бєляков.

У територіальному управлінні МНС в Закарпатській області цю ж причину підтверджують. Начальник Мирослав Щербей каже, що проблема нерозчищених каналів існує в області давно. Через це кілька районів області постраждали і в 2010 році. А через безвідповідальність громадян більше роботи рятувальникам.

«На рятувальних роботах цього разу працювали майже 250 осіб, з них понад половина – рятувальники. Були залучені й спеціалісти облводгоспу, дорожники тощо», – наголошує начальник управління Мирослав Щербей.

Тим часом закарпатці моляться на погоду. Дощі припинилися, вже зараз на Закарпатті температура знизилася. Але це не тішить рятувальників – у них дві нові проблеми. Перша – морози можуть скувати перезволожені стіни будинків, й ті почнуть руйнуватися. Друга проблема – через відлигу про себе знову нагадали снігові лавини. З огляду на це синоптики знову оголосили штормове попередження та пересторогу не ходити в гори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG