Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США обговорює кандидатуру директора ЦРУ


У четвер, 7 лютого, у Вашингтоні перед сенатською комісією у справах розвідки виступив Джон Бреннан. Він є радником Білого дому з питань боротьби з тероризмом, і президент Барак Обама висунув його кандидатуру на посаду директора Центрального розвідувального управління. Кандидатуру Бреннана має затвердити повний склад Сенату, а рекомендувати мусить комісія верхньої палати Конгресу у справах розвідки.

Кандидатура Джона Бреннана опинилася у центрі суперечок в американському суспільстві навколо методів боротьби з тероризмом. Зацікавленість настільки значна, що декілька телевізійних новинних каналів у прямому ефірі показували засідання сенатської комісії у справах розвідки.
Джон Бреннан
Джон Бреннан

Зацікавленість пояснюється тим, що саме Джон Бреннан, який за президента Джорджа Буша очолював Національний центр боротьби з тероризмом, започаткував застосування дистанційно керованих безпілотних літаків для стеження й ліквідації терористів.

Саме Джон Бреннан першим визнав існування цієї програми. «Дозвольте мені сказати просто й прямо: так, у цілковитій відповідності до закону і з метою запобігти терористичним атакам на Сполучені Штати і рятувати життя американців, уряд Сполучених Штатів здійснює точно скеровані удари по конкретних терористах «Аль-Каїди»», – заявив Бреннан.

«Іноді застосовуються дистанційно пілотовані літаки, що їх часто називають безпілотниками», – додав він.

Розсекречений секрет

Ця оперативна програма, власне, й спричинила суперечки і протести з боку правозахисних організацій і деяких законодавців.

Дехто відкидає саму ідею того, що десь в оперативному центрі у пустелі Невада сидять дистанційні навігатори, які наводять безпілотник і за командою можуть наказати літакові скинути ракету на якусь ціль за океаном, скажімо, у горах Пакистану чи в Ємені.

Наприклад, саме в Ємені у 2011 році ракетою з безпілотника було ліквідовано ісламістського шейха Анвара аль-Авлакі – одного з лідерів «Аль-Каїди».

Інші критики кажуть приблизно таке: припустимо, що таким чином вбивають терористів, але ж серед них можуть бути американські громадяни! Виходить так, що їх вбивають без суду, а це суперечить законові. До речі, отой єменський шейх був за народженням американцем, але претензій досі не було.

Група сенаторів вимагає, щоб Бреннан пояснив неопублікований меморандум міністерства юстиції, який виправдує ліквідацію тих громадян США, які є провідними діячами «Аль-Каїди» і «загрожують безпеці Сполучених Штатів».

На вимоги опублікувати секретні документи прес-секретар Білого дому Джей Карні відповів: «Інформація, яку тримають у секреті, тримають у секреті з причин національної безпеки – для того, щоб приховувати її не від американського народу, а від тих, хто щодня й постійно планує змови, щоб завдати шкоди Сполученим Штатам і завдати шкоди американському народові».

Водночас у Білому домі повідомили, що міністерство юстиції надасть комісіям Конгресу з питань розвідки ті секретні документи, де йдеться про юридичне обґрунтування вбивства за кордоном тих громадян США, яких вважають терористами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG