Доступність посилання

ТОП новини

У США на слуханні щодо кандидата на голову ЦРУ критикували заходи проти тероризму


Джон Бреннан (п) поруч із Бараком Обамою (л), фото 7 січня 2013 року – того дня Обама висунув кандидатуру Бреннана на директора ЦРУ
Джон Бреннан (п) поруч із Бараком Обамою (л), фото 7 січня 2013 року – того дня Обама висунув кандидатуру Бреннана на директора ЦРУ
У США кандидат на посаду директора Центрального розвідувального управління Джон Бреннан заявив у четвер на слуханні в комітеті у справах розвідки Сенату, профільному в його затвердженні, що нині, коли тривають дебати щодо нинішньої протитерористичної політики Сполучених Штатів, США все ще продовжують свою «війну» з терористичною мережею «Аль-Каїда» та її спільниками.

Гострі питання, які ставили йому присутні, стосувалися американської програми використання безпілотних літаків для вистежування і ліквідації терористів, донедавна таємного обґрунтування можливості вбивати громадян США, яких вважають ватажками терористів, чи попередніх заяв Бреннана щодо так званих «розширених методів допиту» підозрюваних у тероризмі, що їх багато хто прирівнює до тортур.

Початок виступу Бреннана перервав протест групи активістів, які виступали проти використання безпілотників, наголошуючи, що при цьому гинуть і цивільні люди. Слухання довелось зупиняти, поки поліція не вивела протестувальників.

57-річний Джон Овен Бреннан нині є чільним радником президента Барака Обами з питань боротьби з тероризмом, а до 2005 року він уже пропрацював 25 років у ЦРУ, зокрема, в часи президента Джорджа Буша-молодшого був директором Національного протитерористичного центру. Саме його називають автором програми використання безпілотників проти підозрюваних терористів; він також висловлювався на захист особливо суворих, так званих «розширених», способів допитів підозрюваних у тероризмі.

Через ці суперечності навколо кандидатури Бреннана Обама не став висувати його на керівника ЦРУ під час свого першого президентського терміну і натомість призначив його на посаду свого радника з боротьби з тероризмом, офіційно «заступника радника президента з національної безпеки у справах внутрішньої безпеки і боротьби з тероризмом – помічника президента», яка не потребує затвердження в Сенаті.

Попередній директор ЦРУ Дейвід Петреус подав у відставку в листопаді, коли викрилися його неналежні зв’язки з однією жінкою.
XS
SM
MD
LG