Доступність посилання

ТОП новини

Морфін у таблетках надійде в аптеки у березні – МОЗ


Київ – Морфін у таблетках може надійти у продаж до українських аптек уже наприкінці березня, повідомляє МОЗ. Це дозволить полегшити страждання тисяч невиліковно хворих людей. Адже досі морфін застосовували лише через ін’єкції. Тим не менш, борці з організованою злочинністю і корупцією застерігають: без ефективного контролю з боку держави можливі зловживання. А громадські організації наполягають: легалізація морфіну в пігулках – тільки перший крок до впровадження ефективної паліативної допомоги, потрібні і подальші дії.

Морфін у таблетках для українських невиліковно хворих будуть виробляти в Одесі. Про це Радіо Свобода розповіла Людмила Коношевич, начальник управління лікарських засобів та медичної продукції Міністерства охорони здоров’я. Від першого лютого наказом міністерства легалізовано згаданий препарат, який раніше був доступний хворим хіба що у вигляді ін’єкцій. За словами Коношевич, до мережі аптек морфін може надійти вже у березні.
Він буде виписуватися по спеціальних рецептурних бланках. Призначати будуть лікарі як сильне знеболювальне
Людмила Коношевич

«Він буде виписуватися по спеціальних рецептурних бланках, форма № 3, тобто такі, що підлягають також предметно-кількісному обліку. Призначати будуть лікарі як сильне знеболювальне, – зауважує вона. – Це – наркотичний засіб, тому він буде підлягати обліку та такому ж контролю, як усі такі лікарські засоби згідно із законодавством».

Українські лікарі, в принципі, вітають нову практику. Єдине, із чим можуть із самого початку виникнути складнощі – це корекція дози, сказали Радіо Свобода в одному із столичних хоспісів: «Є таке поняття, як практика. Призначення того самого морфіну – велика відповідальність для лікаря. Є, скажімо, онкологічний діагноз, що потребує призначення знеболювальної терапії. Це – призначення наркотичних препаратів».

За даними правозахисної організації Human Rights Watch, позаторік паліативної допомоги, яка включає знеболення, потребували в Україні 428 тисяч осіб. На думку правозахисників, відсутність у продажу таблетованого морфіну сильно ускладнювала надання медичної допомоги пацієнтам, що мешкають не в містах. Лікарям потрібно було їхати до них робити ін’єкцію. А іноді, через брак фінансування лікарень, це виявлялося неможливим.

Мало хто «сидить» на морфії, бо дорого – Москаль

Раніше проти спрощення процедури отримання морфіну виступав депутат від «Батьківщини», перший заступник голови комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Геннадій Москаль. Однак сьогодні він зауважив у коментарі Радіо Свобода, що через високу вартість морфін малопопулярний серед українських наркозалежних.
Якщо наркоман є наркоманом, і не буде морфіну, він вживатиме інший наркотик, але він все одно його знайде
Геннадій Москаль

«Якщо свиня хоче знайти болото – вона його знайде, – зазначає Москаль.– Якщо наркоман є наркоманом, і не буде морфіну, він вживатиме інший наркотик, але він все одно його знайде. Я не драматизую тепер цю ситуацію і не думаю, що вона вплине на незаконний обіг наркотиків в Україні. Якщо вплине – то не сильно, бо невелика кількість людей сьогодні «сидить» на морфії, більшість вживає щось дешевше – через загальний економічний стан в Україні».

На думку Геннадія Москаля, основне питання: чи зможе уряд запровадити ефективний контроль поширення препарату.

Узаконити таблетки – ще не означає забезпечити доступ до них хворих?

Легалізації таблетованого морфіну – мало, тепер треба створити умови, щоб хворі мали до нього доступ, наголошує голова «Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги», колишній міністр охорони здоров’я Василь Князевич. За його словами, це і розширення мережі спеціалізованих аптек, і визначення обсягів державного замовлення у підприємства-виробника, і зміни до законів.

«Обов’язковим є також ухвалення постанови, яка розблокує багато моментів, наприклад, щоб ці таблетки міг приїхати і купити родич хворого за рецептом, бо хворий лежачий і не може приїхати сам, і щоб ці таблетки можна було б приймати під наглядом родичів, а не швидка щоразу їздила і витрачались державні кошти», – зауважує екс-міністр.

Листи із пропозиціями щодо покращення надання паліативної допомоги громадські організації вже надіслали уряду.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG