Доступність посилання

ТОП новини

«М’ясний скандал» в Європі


Лондон – Європейські країни охопив «м’ясний скандал». Спочатку він спалахнув у Великобританії, де аналізи м’яса в котлетах (бургерах), що продавалися як продукт із яловичини, виявили конину. А протягом останніх днів скандал зачепив також Ірландію, Францію, Швецію, Люксембург та Румунію.

Європейські урядовці та експерти харчової індустрії розслідують причини скандалу, що може завдати серйозної шкоди, бо руйнує довіру споживачів. Європейців переконують у тому, що загрози їхньому здоров’ю немає. Це робить, зокрема, британський міністр довкілля Овен Патерсон.

«Наразі – це проблема з етикетками. Це питання шахрайства. Йдеться про те, що люди платили за щось одне, а їм продавали щось зовсім інше», – повторює з дня в день в усіх інтерв’ю міністр та урядове відомство Агенція стандартів їжі Британії.

Але посадовці розуміють, що йдеться про дуже серйозні питання. Справа не лише в тому, що на махінаціях з м’ясом може заробляти гроші міжнародна злочинна мережа, а й у тому, що харчова індустрія й торгівля можуть зазнати удару саме тоді, коли економіка Європи і так дуже вразлива.

Можливо, ще важливішим є те, що Європейський Союз не може допустити, щоб європейці мали сумніви у дієвості контролю над спільним ринком.

Смаки різні, але стандарти однакові

Для французів новина про конину на їхній тарілці може бути не такою страшною, як для британців, котрі кінське м’ясо практично не споживають.

Лідером споживання конини у Європі експерти називають Італію. Проте, коли йдеться про їжу, легковажність може бути небезпечною.

Фахівці вказують, що тварини, яких не вирощують спеціально на м’ясо, можуть містити, наприклад, сліди медичних препаратів, які не бажані для людини.

Останньою з держав, причетних до скандалу, виявилася Румунія. Румунський міністр сільського господарства Даніель Константін виступає на захист бійні в Румунії, звідки, як зараз підозрюють, кінське м’ясо могло потрапити у продукти, виготовлені в Люксембурзі та інших країнах.

Усі сторони, крім, можливо, зловмисників, зацікавлені у тому, щоб ця проблема була розслідувана якомога швидше, щоб були виявлені причини підміни чи підмішування неналежних складників у харчові продукти, і щоб європейські споживачі не вагалися перед тим, як купити собі котлети у крамниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG