Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко не пускають до Києва чи везуть силоміць?


Київ – Чи привезуть екс-прем’єра Юлію Тимошенко до Києва на допит свідків у справі вбивства депутата Євгена Щербаня? Її захисники та однопартійці впевнені: Тимошенко хоче брати участь у суді особисто, а не шляхом відеотрансляції. Натомість у Генпрокуратурі та Державній пенітенціарній службі стверджують, що Тимошенко від участі у засіданні суду відмовилася. Політологи пояснюють плутанину довкола можливості приїзду екс-прем’єра відсутністю реальних свідків в обвинувачення і говорять про план дискредитації опозиційного політика.

У середу у Печерському суді Києва слідчий суддя Оксана Царевич має провести допит свідка у справі вбивства Щербаня.

На сайті Державної пенітенціарної служби виклали повідомлення, що Юлія Тимошенко відмовилася їхати на суд. Пенітенціарії розмістили й копію акту про її відмови, до якого, проте, не додали ні заяви Тимошенко, ні її підпису.

В неофіційних розмовах з кореспондентом Радіо Свобода джерела в ДПС і Генпрокуратурі розповіли, що везти колишнього прем’єра на суд силоміць не планують.

Тимошенко хвора, а її хочуть привезти силою – Кожем’якін

Проте захисник екс-прем’єра, депутат Андрій Кожем’якін припускає, що влада може привести Юлію Тимошенко на суд силоміць як обвинувачену у справі. Він наголошує, що екс-прем’єр має намір брати участь у суді, однак нині не може цього зробити через стаціонарне лікування.

Натомість інший захисник Юлії Тимошенко, депутат Сергій Власенко повідомив, що 12 лютого мав розмову з екс-прем’єром, був свідком її розмов з представниками пенітенціарної служби, і вона не сказала жодного слова про відмову взяти участь у судовому засіданні.

Тимошенко бояться привозити до Києва, бо вона може звинуватити у злочинах представників чинної влади, пояснює заступник голови фракції «Батьківщина» у парламенті Сергій Соболєв.

«Тимошенко проходить лікування, – каже Соболєв. – Суддя призначала засідання у Києві без урахування цього моменту, одне з засідань взагалі призначили на наступний день. Один місцевих судів Харкова постановив не везти Тимошенко на засідання 13 лютого до Києва. Юлія Тимошенко заявила, що хоче брати участь у судах особисто, без ніяких відеоконференцій, – каже Соболєв. – Гадаю, відбувається те ж саме, що з Юрієм Луценком. Днями відбулося засідання у режимі відеоконференції, бо влада боялася звинувачень щодо заступника прокурора Рената Кузьміна та інших посадовців, боялася, що він передасть судові й громадськості відповідні документи. Тимошенко в жодному разі не погодиться на відеоконференцію».

Відеоконференція вигідна обвинуваченому – Бондик

Зі свого боку, член Вищої ради юстиції Валерій Бондик ніякого порушення прав підсудної у такому випадку не бачить.

«Кримінально-процесуальне законодавство дозволяє проводити допит свідка у режимі відеоконференції, – пояснює Бондик. – Зокрема, якщо обвинувачений не може прибути до суд через хвороби. Це діє на користь громадянина, бо він може особисто, усно брати участь у процесі. Що ж до примусового приведення обвинуваченого на суд, то таке рішення ухвалює слідчий суддя (така посада передбачена новим КПК), для цього він має поставити це на обговорення у судовому засіданні».

Відтак, наголошує Валерій Бондик, про примусовий привід Тимошенко не йдеться, бо немає такого рішення суду.

Участь чи неучасть Тимошенко у судах є елементом політтехнології – Березовець

Розбіжності у позиціях захисту і обвинувачення щодо того, чи бажає Юлія Тимошенко взяти участь у допиті свідка, викликані передовсім сумнівністю показань свідка, вважає політтехнолог Тарас Березовець.

«Якби все у справі було бездоганно, Тимошенко би вже силоміць доправили до Києва. Тобто, під сумнівом правдивість свідчень. Цей процес ініціювали деякі керівники Генеральної прокуратури, і якщо справа розвалиться, це вплине на їхнє реноме та подальшу кар’єру», – говорить Березовець.

Ініціатори справи вбивства Щербаня мають на меті затягувати процес, вважає Тарас Березовець.

«Стратегічно чим довше тримати тему Тимошенко в інформаційному полі, тим більшу втому вона викличе у прихильників екс-прем’єра в Україні та за кордоном. Це стандартна тактика Генеральної прокуратури», – каже він.

На думку фахівця, чинній владі не вигідне швидке правосуддя, і у Генпрокуратурі хочуть, щоб Тимошенко асоціювалася вже не з економічними злочинами в контексті газових угод 2009 року, а з відверто кримінальними, в стилі «бригадирів» 1990-х років.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG