Доступність посилання

ТОП новини

Обережно з референдумами


Колишній прем’єр-міністр Великобританії, Лондон, 18 лютого 2013 року
Колишній прем’єр-міністр Великобританії, Лондон, 18 лютого 2013 року
Лондон – Велика Британія, де референдуми проводять рідко, готується до принаймні двох референдумів, які можуть кардинально змінити країну. Від одного з них, призначеного на 2014 рік у Шотландії, залежатиме, чи будуть шотландці відокремлюватися від Сполученого Королівства. Ще один референдум пообіцяв прем’єр-міністр Дейвід Камерон, на якому британці мали б відповідати на питання, чи залишатися країні членом Європейського Союзу.

Попередник Дейвіда Камерона на прем’єрській посаді від консерваторів Джон Мейджор виступив із застереженням на адресу колеги.

«Я не євроскептик і не єврофіл», – стверджує Джон Мейджор, наголошуючи, що він може бути неупередженим голосом у питанні відносин Британії з Євросоюзом.

Пан Мейджор скористався трибуною аналітичної установи Чатам Гаус, де він є президентом, щоб дати своїм однопартійцям кілька порад.

«В принципі мені не подобаються референдуми в умовах парламентської системи. Але цей референдум може загоїти багато давніх ран та очистити політику. Це буде здоровий процес, якщо електорат схвалить наше членство, або виведе країну (з ЄС) повністю», – почав виступ Джон Мейджор, фактично підтримуючи рішення чинного голови уряду. Але далі він застеріг.

«Наразі ми дрейфуємо у бік європейського виходу, а можливо і через нього», – наголосив колишній прем’єр-міністр, нагадавши, яким болісним було питання Європи для консервативної партії, коли її очолював він.
Джон Мейджор
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Орієнтир на 2017 рік

Референдум щодо членства Британії в ЄС залишається питанням гіпотетичним.

Чинний прем’єр Дейвід Камерон пообіцяв, що він має відбутися 2017 року. Але, щоб втілити цю обіцянку, консерваторам до того часу треба виграти наступні парламентські вибори.

Тим часом опозиційні лейбористи такого референдуму зараз не обіцяють. Навіть менші партнери консерваторів у чинній урядовій коаліції – ліберальні демократи вустами свого лідера і заступника прем’єр-міністра дають зрозуміти, що референдум стосовно ЄС для них не пріоритет.

«Мій пріоритет і головне завдання ліберальних демократів – це розбудова міцнішої економіки і справедливого суспільства. І це завдання втілювати важче, якщо йдеться про роки непевності щодо затяжних переговорів про статус Британії в ЄС. Це, на мою думку, зашкодить економічному зростанню та робочим місцям, і тому не відповідає національним інтересам»”, – стверджує Нік Клеґ, відображаючи погляди проєвропейськи налаштованої частини британської політичної еліти.

Але навіть ті, хто однозначно бачить Британію лише в ЄС, наголошують, що Євросоюз треба реформувати у бік більшої підзвітності громадянам Європи. Британці особливо наголошують на важливості ЄС як спільного ринку для економік окремих країн.

Емоційне питання під прагматичним соусом

Аналітик лондонського «Центру європейських реформ» Катінка Бариш сказала в інтерв’ю Радіо Свобода, що для британських політиків питання Європи і національного суверенітету країни дуже емоційні.

Можливо тому в дискусіях наголос роблять найбільше на прагматичних аспектах.

«Коли мова йде про національні інтереси, то набагато зручніше говорити про економіку, бо це можна якось вимірювати на відміну від цінностей, стабільності тощо. Це відповідає поглядам багатьох людей щодо того, яким має бути підхід до питання ЄС. Розмови про великі ідеї і проекти, які чути на континенті, коли наголошують на мирі і стабільності, а найголовніше, на тотожності, такі розмови у середовищі політичного класу тут просто не користуються популярністю», – каже аналітик.

У найближчі роки в Британії будуть старанно рахувати переваги і недоліки членства у Євросоюзі.

Зараз опитування громадської думки показують, що більшість виборців проголосували би на референдумі «за» вихід з ЄС.

Проте передбачити, що буде, коли референдум про членство у Євросоюзі справді відбудеться, наразі не береться ніхто.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG