Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк послав Кличка у мери Києва, а сам піде у президенти?


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Київ – Арсеній Яценюк намагається прибрати Віталія Кличка зі свого шляху до президентського крісла, припускають політичні експерти. Так вони оцінили нинішню заяву лідера фракції «Батьківщина» про те, що ця політична сила беззастережно підтримає лідера УДАРу, якщо він балотуватиметься у мери Києва. За словами Яценюка, Кличко є єдиним кандидатом, хто може перемогти у столиці кандидата від влади. Водночас, у партіях УДАР та ВО «Свобода» вважають, що визначатися з єдиним кандидатом на мера зарано.

Віталій Кличко каже, що не очікував заяви Арсенія Яценюка про підтримку своєї кандидатури на посаду мера Києва.

«На цю тему ми ще не розмовляли, ці питання не обговорювали, але, не обговорюючи з нами, нас уже оженили», – каже Кличко.

Яценюк виключає Кличка з президентських виборів – Фесенко

Рішення «Батьківщини» ставить Віталя Кличка перед вибором, вважає політолог Володимир Фесенко. На думку експерта, заяву Арсенія Яценюка слід розглядати у контексті президентських виборів 2015 року.

«Він таким чином виключає Віталія Кличка, якщо той погодиться на участь у виборах мера, з президентських виборів, як потенційного конкурента всередині опозиції. Тоді Кличко, якщо програє вибори, то фактично позбавиться шансів розглядатися як переможний кандидат від опозиції на президентських виборах. Якщо він виграє, то стає ніби головною фігурою у Києві, але без реальної влади, без достатнього фінансування. Крім того, під тягарем київських проблем він може втратити частину своєї популярності», – зазначає у коментарі для Радіо Свобода Фесенко.

УДАР ухвалюватиме рішення, коли призначать дату виборів – Карпунцов

Один із лідерів «Батьківщини» Микола Томенко заявив, що фракція цієї політичної сили звернулася до УДАРу з проханням визначити свою позицію щодо єдиного кандидата на виборах мера української столиці. Утім, у партії Кличка вважають, що визначатися зарано, повідомив Радіо Свобода депутат від УДАРу Валерій Карпунцов.

«Звичайно, УДАР усі рішення буде приймати у межах процесу, я маю на увазі календар виборів, коли буде точно визначено, чи це буде у червні, чи у липні, чи то, як ми чуємо, на осінь вони перенесуть», – запевняє Карпунцов.

Посада мера може допомогти Кличку стати Президентом – політолог

В УДАРі можуть планувати участь і в президентських перегонах, і у виборах мера Києва, припустив у розмові з Радіо Свобода політолог Арсен Стецьків.
Судячи з таких заяв, відносини в коаліції доволі таки напружені
Арсен Стецьків

«Судячи з таких заяв, відносини в коаліції доволі таки напружені. Адже на даний момент не зрозуміло, хто до президентської кампанії підійде з кращим рейтингом: чи це буде Кличко, чи Тягнибок, чи Яценюк. Якщо Кличко піде у мери, то не факт, що він потім не захоче йти на президентські вибори. Тобто, тут немає такої залежності, якщо він буде мером, то шансів на посаду Президента в нього менше чи більше. Він може посаду мера використати як трамплін», – зауважує Стецьків.

У «Свободи» є і свої кандидати – Сиротюк

Тим часом, у ВО «Свободі» також вважають, що зарано визначати кандидата від опозиції на посаду міського голови столиці, водночас, не мають наміру заперечувати кандидатуру Кличка, заявив Радіо Свобода депутат від цієї політичної сили Юрій Сиротюк.
Три опозиційні сили мають визначити узгодженого кандидата
Юрій Сиротюк

«У нас теж є, наприклад, кандидати наші, які могли б брати участь у виборах мера. Наприклад, Андрій Іллєнко, який виграв вибори у Галини Гереги, тобто це кандидат, який спокійно може брати участь. Але ми виходимо з того, що національний інтерес має бути вищим, що три опозиційні сили мають визначити узгодженого кандидата», – каже Сиротюк.

Згідно з результатами опитування, проведеного Центром імені Разумкова, лідер партії УДАР Віталій Кличко має найбільші шанси перемогти на виборах мера Києва. Зокрема, у разі висунення Кличка єдиним кандидатом від партій «Батьківщина», «Свобода» і УДАР, його готові підтримати майже 40 відсотків опитаних. Водночас, майже 21 відсоток опитаних проголосували б за чинного голову Київської міської державної адміністрації Олександра Попова.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG