Доступність посилання

ТОП новини

Засідання парламенту почнуться з особистого голосування руками – Яценюк


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
В опозиції заявляють, що Верховна Рада може почати працювати після ухвалення закону про персональне голосування, який мають проголосувати підняттям рук. Про це заявив у парламенті голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк після завершення зібрання керівників фракцій зі спікером.

За його словами, наразі триває активна робота над розробкою механізму відповідальності за неособисте голосування і унеможливлення підписання законів, не проголосованих особисто.

Як заявив Яценюк, ці механізми «повинні бути дуже чітко викладені в законі»: «Ніяких меморандумів, ніяких усних домовленостей. Тільки ухвалений, проголосований шляхом підняття рук закон, який підписаний президентом і який вступив в законну. Це може стати запорукою розблокування парламенту – ефективний закон, який не дає можливості голосувати одній особі за іншу».

Голова фракції «Батьківщина» наголосив, що зміни до регламенту будуть передбачати, що картки депутатів, які відсутні в парламентській залі за даними письмової реєстрації на момент відкриття засідання, вилучаються і блокуються. Депутати, які порушують принцип особистого голосування: віддали свою картку, взяли чужу картку або не проголосували, – вилучаються з парламентської зали і не мають можливості брати участь в голосуванні: «Рішення про це повинно приймати не 226 голосів, а 150», – наголосив голова фракції «Батьківщина».

Ще одна умова, за словами Яценюка, що депутати не отримують заробітну плату у тому випадку, якщо парламент заблоковано. Він також наголосив, що опозиція наполягає на відновленні роботи системи особистого голосування, яка унеможливлює голосування за іншу особу.

Яценюк не уточнив, коли може бути розблоковано парламент. За його словами, лідери фракцій продовжать переговори щодо розблокування Верховної Ради сьогодні о 18:00.

Зі свого боку, лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок відзначив певний прогрес у переговорах щодо розблокування парламенту.

«Те, що відбувалося сьогодні в кабінеті голови Верховної Ради на погоджувальній раді, можна охарактеризувати частково як «крига скресла», – сказав він.

«Партія влади зрозуміла й усвідомила для себе абсолютну серйозність намірів опозиції. Це однозначно», – додав Тягнибок.

Опозиція блокує роботу Верховної Ради з 5 лютого, вимагаючи забезпечення персонального голосування, через що парламент досі не відкрив другу сесію.
XS
SM
MD
LG