Доступність посилання

ТОП новини

Чиновники самі визначать, коли повідомляти їм про мітинг?


Київ – Обов’язок активістів у Києві повідомляти про мирні зібрання за 10 днів до їхнього проведення підтвердив Вищий адміністративний суд. Визначати терміни повідомлення про захід судді дозволили міським чиновникам. На думку правозахисників, це – загроза свободі зібрань по всій Україні: якщо столичній владі зручно отримувати повідомлення про мітинг за десять днів, то що заважає чиновникам з іншим міст призначити значно більший термін?

Вищий адміністративний суд дозволив чиновникам самим визначати, коли можна подавати повідомлення про мирні зібрання, оскільки в Україні немає профільного законодавства. Про це йдеться в ухвалі у справі за позовом Київської міської державної адміністрації до об’єднання інвалідів «Союз Чорнобиль Україна». Київрада встановила такий строк – 10 днів до проведення заходу, і суд визнав його адекватним.

Це – порушення права на мирні зібрання в Україні, наголошує координатор партнерства «За свободу мирних зібрань», куди увійшло 25 громадських організацій, Максим Лациба. На його думку, ухвала суду загрожує не тільки столичним пікетувальникам, бо дозволяє чиновникам з інших міст невмотивовано збільшувати термін подачі повідомлення і таким чином домагатися судової заборони мирних зібрань із будь-якого приводу.

«Суди часто вигадують досить екзотичні підстави: наприклад, було таке рішення, що оскільки у Полтаві відбувається футбольний матч на стадіоні, то в іншій частині міста біля міської адміністрації не можна проводити мітинг, бо це завадить вболівальникам іти на стадіон», – зазначає Лациба.

Влада повинна не тільки забезпечити дотримання свободи зібрань, а й зробити ці зібрання безпечними, вважає заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат-регіонал Володимир Олійник. Десять днів – розумний термін, щоб підготуватися.

«Дискусія може вестися: чи три, чи чотири дні, чи десять, але я думаю, треба знайти розумні терміни. І скажіть мені: що зміниться за десять днів? Актуальність питання зникне – то й слава Богу, а якщо залишається – то чому б не підготуватися нормально?» – говорить депутат.

Закон ухвалять упродовж року-двох ­– Шевченко

Правозахисники наголошують на необхідності ухвалити-таки найближчим часом профільний закон, внісши до його тексту зміни, які рекомендувала, зокрема, Венеціанська комісія, бо саме відсутність цього закону сьогодні дає підстави для таких судових рішень.

Законопроект 2450 «Про порядок організації і проведення мирних заходів» викликав громадські протести, тому що накладав на активістів багато обмежень, і Верховна Рада минулого скликання вирішила його доопрацьовувати. Сьогодні депутати мають намір створювати інший закон, спільно із правозахисниками, зауважує у коментарі Радіо Свобода перший заступник голови комітету з прав людини, депутат від «Батьківщини» Андрій Шевченко. За його словами, розробкою нового закону в комітеті буде займатися створена у січні робоча група, щойно розблокується робота Верховної Ради.

«Впродовж 2013 – максимум 2014 року цей закон мусить бути ухвалений. Тим більше, він є серед наших зобов’язань перед європейськими партнерами, зокрема, він фігурує у наших документах з Євросоюзом», – нагадує політик.

А поки закон не ухвалено, партнерство «За свободу зібрань» має намір моніторити ситуацію і подавати в суд на міські ради, які зловживатимуть можливістю встановлювати строки подачі повідомлення про мітинги.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG