Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін: є достатньо доказів причетності Кучми до вбивства Гонгадзе


Ренат Кузьмін
Ренат Кузьмін
У Генеральної прокуратури України є достатньо доказів, які підтверджують причетність колишнього Президента України Леоніда Кучми до замовлення вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Про це заявив перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін в ефірі російської радіостанції «Ехо Москви».

«У нас є достатньо доказів, які підтверджують причетність Кучми до цього злочину. І ми зараз займаємося розслідуванням і збором усіх можливих доказів», – сказав Кузьмін, відповідаючи на уточнювальне запитання, чи вдасться слідству довести, що Кучма замовляв вбивство.

Він також зауважив, що раніше справа про підозру Кучми в замовленні вбивства Гонгадзе була закрита через сумнівне походження плівок екс-майора держохорони Миколи Мельниченка, які планували залучити як докази провини екс-президента.

Кузьмін повідомив, що Генпрокуратура вже зареєструвала постанову про притягнення Кучми й почала розслідування щодо встановлення замовників убивства відповідно до нового Кримінального процесуального кодексу.

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили у вересні 2000 року. Наприкінці минулого місяця Печерський райсуд Києва засудив екс-голову департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Гонгадзе.

Після оголошення вироку Пукач заявив, що вирок йому буде зрозумілий тоді, коли з ним «будуть сидіти Кучма і Литвин».

Навесні 2011 року проти Кучми була порушена кримінальна справа. Його обвинуватили в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста. Проте наприкінці 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури.
XS
SM
MD
LG