Доступність посилання

ТОП новини

Масові акції протесту в Болгарії призвели до падіння уряду


Антиурядовий протест в Софії, 20 лютого 2013 року
Антиурядовий протест в Софії, 20 лютого 2013 року
Прага – У середу прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов оголосив про відставку уряду під тиском кількаденних масових протестів громадян через зростання цін на електроенергію та опалення житла. Борисов заявив при цьому, що не бажає бути частиною влади, яка б’є людей. У ніч на середу під час сутичок у Софії між демонстрантами і силовиками постраждало до 15 осіб, десятки учасників протесту заарештувала поліція.

Прем’єр-міністр країни Бойко Борисов оголосив у парламенті про відставку свого уряду, наголошуючи при цьому, що не бажає брати участь у владі, коли «поліція лупцює народ».
Кожна крапля крові є плямою на нас
Бойко Борисов

«Кожна крапля крові є плямою на нас, – зазначив він. – І я не можу спостерігати, як тривають сутички довкола парламенту. Влада – не наша мета, ми не мали б користі з цієї влади, якщо нам доводиться захищатися від людей».
Сутички в Софії між демонстрантами і силовиками, 19 лютого 2013 року
Сутички в Софії між демонстрантами і силовиками, 19 лютого 2013 року

Борисов також заявив, що правляча партія, ГЕРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії»), «не буде брати участь у роботі технічного (тимчасового) кабінету».



Бойко Борисов, колишній охоронець комуністичного лідера Болгарії Тодора Живкова, прийшов до влади у 2009 році під гаслами боротьби з корупцією та підвищення добробуту.
Бойко Борисов
Бойко Борисов

«Ми не віримо Борисову!» – демонстранти

Протести болгар, які спалахнули кілька днів тому, були викликані зростанням цін на електроенергію та опалення і низьким рівнем життя. З вівторка на середу в Софії відбулися сутички демонстрантів з поліцією. Є постраждалі та заарештовані. Демонстранти вигукували: «Прем’єр Борисов і його група повинні піти зараз. Ніхто його не хоче і ніхто йому не вірить. Відставка!»

Ціни на електроенергію та опалення виросли за півроку у середньому на 13 відсотків. Серед понад 7 мільйонів населення Болгарії безробіття складає 12 відсотків. Середня зарплата в країні сягає 800 левів (це близько 550 доларів США) на місяць, найменше в Євросоюзі. Мільйони болгар емігрували на Захід у пошуках кращого життя.

До того ж виникли конфлікти влади Болгарії з Чехією та Австрією з приводу нібито необґрунтованих штрафів щодо їхніх енергетичних компаній у Софії. Це відлякує іноземних інвесторів від Болгарії, де поширена корупція і здирництво з боку державної бюрократії. В ЄС неодноразово критикували Болгарію за негаразди у внутрішній політиці держави, яка є членом європейської спільноти.

Експерти кажуть, що відставка уряду Борисова була неминучою, якщо він хотів мати хоча б якісь шанси залишатися у політиці. Аналітики вважають також, що останні події підвищили шанси болгарських соціалістів, які перебувають в опозиції до правоцентристської партії ГЕРБ.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG