Доступність посилання

ТОП новини

Кузьмін звинувачує Кучму в причетності до вбивства Гонгадзе через Тимошенко?


Київ – Екс-Президентові України Леоніду Кучмі мстять за заяву про непричетність колишнього прем'єра Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня. Таким чином експерти прокоментували Радіо Свобода заяву першого заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна про те, що у прокуратури є достатньо доказів причетності Кучми до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін стверджує, що проводиться нове розслідування щодо замовників убивства Георгія Гонгадзе.

В ефірі російської радіостанції «Ехо Москви» Кузьмін зазначив, що раніше, ще за старим українським законодавством, суд у Києві скасував постанову про порушення кримінальної справи проти Кучми. Адже тоді як доказ фігурували плівки екс-майора держохорони Миколи Мельниченка, що, на думку суду, мали сумнівне походження. Але тепер Генпрокуратура почала розслідування заново, наголосив Ренат Кузьмін.

«За новою процедурою ми зареєстрували цей злочин і почали розслідування для встановлення замовників (убивства журналіста Георгія Гонгадзе) заново», – заявив перший заступник генерального прокурора України.

Ренат Кузьмін наголосив, що прокуратура не припиняє розслідування. «У нас є достатньо доказів, які підтверджують причетність Кучми до цього злочину (убивства журналіста Георгія Гонгадзе)», – запевнив Ренат Кузьмін.

Докази справді є – Омельченко

Колишній голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин убивства Георгія Гонгадзе Григорій Омельченко сказав Радіо Свобода, що прокуратура й справді має всі докази причетності Леоніда Кучми до цього злочину. Усі докази він, як голова слідчої комісії, надав ще 2006 року, переконує Григорій Омельченко.
Загибель Юрія Кравченка, потім смерть Едуарда Фере… (вони) могли бути дуже важливими свідками, які б підтверджували причетність до вбивства Георгія Гонгадзе двох ключових фігур – екс-Президента Леоніда Кучми і колишнього голови Адміністрації Президента Володимира Литвина
Григорій Омельченко

«Загибель Юрія Кравченка, потім смерть Едуарда Фере, який так і не вийшов із коми, перебуваючи у шпиталі МВС, і низка осіб, які мали стосунок до справи про вбивство Гонгадзе і могли бути дуже важливими свідками, які б підтверджували причетність до вбивства Георгія Гонгадзе двох ключових фігур – екс-Президента Леоніда Кучми і колишнього голови Адміністрації Президента Володимира Литвина. Це були висновки тимчасової слідчої комісії»,– зазначив Григорій Омельченко.

Проте в справі можуть і не поставити крапку, враховуючи те, що нинішня влада дуже тісно пов’язана з Леонідом Кучмою, констатує колишній народний депутат. Проте Григорій Омельченко все ж вірить, що ця кримінальна справа надійде до суду: «Але я вірю, що рано чи пізно Кучма буде на лаві підсудних і буде нести відповідальність за причетність до вбивства Георгія Гонгадзе».

Григорій Омельченко стверджує, що нинішня влада використовує цю ситуацію у власних інтересах.
Мені було відомо, що була інформація: якщо не буде ратифікована Харківська угода, то буде порушена кримінальна справа проти Литвина як одного із співучасників злочину, вчиненого проти Георгія Гонгадзе
Григорій Омельченко

«Мені було відомо, що була інформація: якщо не буде ратифікована Харківська угода, то буде порушена кримінальна справа проти Литвина і у Верховну Раду буде внесене подання про дачу згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності як одного із співучасників злочину, вчиненого проти Георгія Гонгадзе. А його рідні брати, які займають високі посади, будуть звільнені із займаних посад», – каже Григорій Омельченко.

Крім того, про причетність Кучми, а також колишнього глави Адміністрації Президента Володимира Литвина до вбивства Георгія Гонгадзе заявляв і екс-начальник департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач, якого засудили до довічного ув’язнення за вбивство журналіста. Під час оголошення вироку Пукач сказав, що визнає провину, тільки якщо поряд з ним за ґрати сядуть Володимир Литвин і Леонід Кучма.

«Наш суд – найсправедливіший у світі. Він же не людина. Якщо він це зробив, то в чому питання? Він же нелюд. Ось і висновок», – відповів на слова Пукача Леонід Кучма. Колишній Президент неодноразово категорично відкидав будь-які обвинувачення у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе.

«Заява Кузьміна – чергова спекуляція»

А адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко заяву Рената Кузьміна про достатню кількість доказів, що підтверджують причетність Кучми до цього злочину, розцінює як чергову спекуляцію.
Мені невідомо про те, що було вручено Кучмі або будь-кому іншому повідомлення про підозру причетності до вбивства Гонгадзе
Валентина Теличенко

«Мені невідомо про те, що було вручено Кучмі або будь-кому іншому повідомлення про підозру причетності до вбивства Гонгадзе. І відповідно я пам’ятаю, що вже понад півтора-два роки Генеральна прокуратура після скасування постанови про порушення кримінальної справи щодо Кучми не вдарила палець об палець. Уже понад півтора року справу за обвинуваченням Кравченка також Генеральна прокуратура ігнорує. Тому доти, доки не буде вироку щодо замовників, який визнає суспільство, я не можу позитивно оцінювати роботу Генеральної прокуратури», – сказала адвокат.

За її словами, не виключено, що заява Кузьміна пов’язана із недавньою заявою Леоніда Кучми стосовно непричетності Юлії Тимошенко до вбивства Євгена Щербаня, вчиненого 1996 року. Кучма, як і цього разу Кузьмін, дав інтерв’ю російському ЗМІ – телеканалові «Росія».
Ви знаєте, у нас же з нею любові не було ніякої… Можна говорити про що завгодно, але порушувати кримінальну справу проти Тимошенко у нас ніяких підстав немає. І я з цим абсолютно погоджуюся
Леонід Кучма

«Мені її просто шкода, по-перше, як жінку – вона чарівна, красива. Мені здається, бажання панувати призвело до тієї ситуації, в якій сьогодні вона опинилася, – зазначив екс-Президент. – Її сьогодні звинувачують у всіх гріхах, в тому числі у вбивстві Щербаня. Ви знаєте, у нас же з нею любові не було ніякої… Можна говорити про що завгодно, але порушувати кримінальну справу проти Тимошенко у нас ніяких підстав немає. І я з цим абсолютно погоджуюся», – сказав Кучма.

«Це зроблено, щоб Кучма переймався своїми справами, а не Тимошенко»

Припущення про те, що таким чином мстяться Леонідові Кучмі, зробив у коментарі Радіо Свобода і політолог Віталій Бала.
В даному випадку мова йде про певний тиск на Леоніда Кучму з боку Генеральної прокуратури
Віталій Бала

«І ця заява Кузьміна якось наштовхує на думку, що в даному випадку мова йде про певний тиск на Леоніда Кучму з боку Генеральної прокуратури, і, можливо, це зроблено для того, щоб Кучма більше переймався своїми справами, а не справою Тимошенко. Я вважаю, що в даному випадку захист Леоніда Кучми має цим займатися в правовій площині, щоб поставити крапку в цьому. І якщо цього не буде зроблено (захистом), то в будь-який момент можна починати про це (звинувачення) говорити», – сказав політолог.

Тим часом захист Леоніда Кучми наразі не коментує висловлювань першого заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG