Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську протестували проти необ’єктивного розслідування «справи терористів» (ФОТО)


Сьогодні у Дніпропетровську, біля Індустріального районного суду, де слухають «справу терористів», відбулась мовчазна акція протесту проти необ’єктивного розслідування. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у ній взяли участь близько сорока родичів, друзів і знайомих обвинуваченого в пособництві тероризму Дмитра Реви і правозахисники. Вони тримали в руках плакати з написами «Звільніть Реву – очистіть совість!», «На місці Реви міг опинитися кожен».

Одна з організаторів акції, сестра обвинуваченого Оксана Томчук заявила, що її брат вже «9 місяців безпідставно перебуває в СІЗО, а упродовж чотирьох місяців його родичам відмовляють у побаченнях». Вона також повідомила: родичів обвинуваченого не пускають до зали суду під приводом того, що вони є свідками, хоча в списку свідків обвинувального висновку ніхто з них не заявлений.

«Сьогодні ми прийшли висловити свою підтримку Дмитрові, адже інших способів у нас немає», – сказала Оксана Томчук, коментуючи мовчазну акцію.

На судовому засіданні у четвер обвинувачений Рева мав давати свої свідчення, однак колегія суддів оцінила мирне зібрання під стінами будівлі як тиск на суд і відмовилась відкривати засідання. Особливе обурення суддів викликав плакат протестувальників «Суддя Ігнатенко, а Ваша дитина малює чорним?», який натякав на доньку обвинуваченого Реви, яка після арешту батька малює тільки чорним кольором.

«Я ставлю питання щодо слухання справи у зв’язку з тим, що зараз відбувається біля суду. Відбувається певний тиск, відбувається неповага до Феміди, позгадували дітей», – сказав член колегії суддів Сергій Мороз.

Сторона обвинувачення рішення суддів щодо закриття засідання підтримала.

«Суддя визнала за необхідне оголосити перерву, оскільки не може суд в такій обстановці працювати. Вважає, що це є чинення тиску на суд з боку прихильників Реви», – заявив прокурор Олександр Гладкий.

Водночас адвокат обвинуваченого Віталій Погосян не побачив у діях протестувальників нічого незаконного. «Що таке тиск? Якби щось кричали, відбувалися якісь активні дії. А це відбувалося мирне зібрання, люди стояли з плакатами. Може бути, суд злякала велика кількість журналістів?» – припустив адвокат.

Наступне засідання суду відбудеться 12 березня.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйона доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також обвинувачують у скоєнні ще 7 терактів у містах України.
XS
SM
MD
LG