Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель дає Україні останній шанс (європейська преса)


Прага – Боротьба Євросоюзу за Київ, як пишуть європейські газети у день саміту Україна-ЄС в Брюсселі, дає певні, але лише проміжні результати. За даними одного з видань, Президент Віктор Янукович у Польщі нібито пообіцяв звільнити з ув’язнення Юрія Луценка й покращити умови утримання в тюрмі Юлії Тимошенко. ЄС домагається, щоб Київ до травня продемонстрував готовність до змін, якщо хоче підписати угоду про асоціацію з ЄС у листопаді. Експерти в Європі вважають, що жорсткий графік ЄС для влади Президента Януковича є останнім шансом реально прискорити процес євроінтеграції України.

Брюссельське видання EUObserver наголошує сьогодні на словах європейських лідерів, що саміт ЄС – Україна у Брюсселі 25 лютого є шансом для «історичного прориву» в стосунках об’єднаної Європи з Україною, якщо Президент Янукович дійсно до листопада 2013 року доведе, що він вибрав саме цей європейський шлях. Без звільнення з ув’язнення опозиційних лідерів України, покращення справ з виборною демократією, без припинення переслідування преси в Україні це Києву, як пише видання з Брюсселя, буде важко довести Європі.

Міхаель Лачинський пише на сторінках австрійської Die Presse, що без успіхів демократії та реформ до травня та в разі схиляння до Митного союзу з Росією Київ має шанс провалити підписання угоди з ЄС про асоціацію. Як виглядає, Брюссель, за словами Лачинського, дає Україні лише три місяці часу, щоб остаточно вибрати між Сходом і Заходом. «Якщо Київ до травня не досягне жодних суттєвих успіхів у судовій реформі та реформуванні виборчої системи, то вже оголошене підписання у листопаді на саміті у Вільнюсі угоди України з ЄС є під загрозою провалу», – цитує видання позицію дипломатичних очільників у Брюсселі перед зустріччю з Президентом Януковичем. Якщо Янукович відмовиться від реформ і вирішить іти у Митний союз з Росією, «це означає, насправді, остаточний розрив з європейською перспективою, бо дві угоди несумісні одна з одною», – вважають в ЄС. На карті стоїть вибір між вільним доступом до ринків далеко не одномірних: ЄС – це майже 15 мільярдів євро товарообігу, а Митний союз у 10 разів менший. Українські громадяни мають шанс отримати безвізовий шлях по всій Європі, чи ж залишитися в рамках несвободи пересування, яка є на сьогодні. Оглядач також вважає, що Києву сьогодні не варто лякати світ «обіймами Росії», бо остання бачить Україну лише як неслухняну колонію, яку треба повернути під свій повний контроль. Лачинський також цитує українського посла в ЄС Костянтина Єлісєєва, який каже, що Київ на переговорах з ЄС не збирається ухвалювати жодної попередньої умови. Оглядач Австрії у Брюсселі також резюмує з цього приводу, що «проблемою якраз і є те, що Брюссель ставить ці попередні умови та успіх залежить від того, чи поступиться тут один із партнерів».

Польська Gazeta Wyborcza стверджує, що нібито Президент Янукович пообіцяв своїм польському і словацькому колегам на зустрічі в польській Віслі звільнити з ув’язнення Юрія Луценка та покращити умови утримання в тюрмі Юлії Тимошенко з метою, щоб продемонструвати цим свою готовність до євроінтеграції. «Янукович маневрує, і почекаємо, яка з версій буде реалізована», – сказав один із очільників польського МЗС виданню з Варшави. Він також додав, що поки що йдеться про намагання Януковича якимось покращенням стосунків із ЄС поліпшити свої позиції на переговорах із Росією. Тому експерти вважають, що 25 лютого буде лише «тимчасовим компромісом», а перед президентськими виборами в Україні може статися перелом на користь Євразійського союзу. Преса також звертає увагу на своєрідну рівновагу в громадські думці, коли суспільство розділилося на дві приблизно рівні частини: одна хоче до ЄС, друга вітає Митний союз. Це, на думку аналітиків, дає Президенту Януковичу можливість поки що маневрувати.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG