Доступність посилання

ТОП новини

Табачник хоче «зафіксувати радянський статус-кво у вищій освіті»?


Київ – Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник на прес-конференції 25 лютого пообіцяв підвищити стипендії. Вже внесено постанову Кабінету Міністрів до Мінфіну, заявив він, і після березневих свят суми підвищеної й іменної стипендії будуть більшими, щоправда, міністр не уточнив, наскільки. Серед пріоритетів освітньої політики у 2013 році Дмитро Табачник також назвав затвердження нових державних стандартів вищої освіти та оптимізацію вишів. Що ж декларує Міністерство освіти: якісні зміни чи тупцювання на місці?

Розгляд трьох найважливіших законопроектів «Про вищу освіту», що відбудеться 27 лютого, вже названо найважливішою подією в галузі освіти 2013 року. На прес-конференції щодо пріоритетів освітньої політики міністр освіти і науки, молоді і спорту Дмитро Табачник підтримав версію законопроекту регіоналів Григорія Калетніка, Сергія Ківалова та Миколи Сороки. Він відповідає всім стандартам в освітній сфері, запевнив міністр.
Підстав без штучності і жовчі бути чимось незадоволеним в цьому не вбачаю
Дмитро Табачник

«В одному з проектів передбачається, як і у всьому світі, що залишається при вступі базовим ЗНО, певний бал буде мати, як і сьогодні, атестат, що підсумовує 11 років праці або неробства в середній школі. І, звичайно, передбачається враховувати якийсь бал вищого навчального закладу. Підстав без штучності і жовчі бути чимось незадоволеним я, відверто кажучи, в цьому не вбачаю», – зауважив Табачник.

Він також не проти експерименту з виданням двох дипломів – державного зразка і диплому вищого навчального закладу, але хіба що з наступного року.

«Я б дозволив вищим навчальним закладам як експеримент видавати і свій диплом, і державного зразка. Більше того, це б було найкраще соціологічне опитування і ми б одразу подивились, яка кількість візьме диплом державного зразка, яка два, а яка виключно свого навчального закладу», – допустив він.

Ініціативи міністерства – це пародія і насмішка – Квіт

Ініціативи міністерства щодо вищої освіти, за словами президента Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергія Квіта, мають пародійний характер. Це насмішка над університетами, викладачами, студентами і їхніми батьками. В такий спосіб Дмитро Табачник заявляє, що нічого змінювати він не збирається, сказав Радіо Свобода Сергій Квіт.
Його мета – зафіксувати пострадянський чи навіть радянський статус-кво у вищій освіті
Сергій Квіт

«Законопроект, який рекламує наш міністр, його мета – нічого не змінювати, а зафіксувати пострадянський чи навіть радянський статус-кво у вищій освіті, тобто не міняти нічого. Але не міняти нічого не можна, бо навіть Росія, навіть Казахстан в багатьох позиціях вже пішли набагато далі, ніж Україна», – вважає Квіт.

Позиція Києво-Могилянської академії завжди відрізнялась, адже хобі цього вишу, сказав Дмитро Табачник, постійно судитися з міністерством. У вишу повинні бути досягнення, так як, наприклад, в Київського університету імені Тараса Шевченка, київській політехніці. А от «могилянка» відсутність таких досягнень компенсує світськими заходами, додав міністр і порівняв НаУКМА з російською опозиціонеркою і світською левицею Ксенією Собчак, щоправда переплутав її ім’я, назвавши Дашею.

«Знаєте, є така сумновідома світська російська левиця, яка ні співати, ні танцювати, ні грати на сцені не вміє. Але разом з тим скандалить на всіх світських тусовках, підтримуючи до себе сумнівний рівень уваги. Вона з відомої родини, батько її колись очолював велике місто. Така собі Даша. Так от у нас у вищій освіті теж є така світська левиця. Це Києво-Могилянська академія, яка з втомливою нудністю і регулярністю судиться проти чотирьох уже поспіль міністрів освіти і завжди з одним і тим самим результатом», – порівняв він.

Ідея справедливого доступу до вищої освіти нівелюється Гриневич

Пріоритети міністерства у галузі вищої освіти зводяться до прагнення ручного керування вишами, вважає голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич. Вони, каже Лілія Гриневич, кардинально різняться з тим, чого справді потребує вища освіта в Україні.
У провладному законопроекті ідея справедливого доступу нівелюється
Лілія Гриневич

«Сьогодні ми говоримо про необхідний справедливий доступ до вищої освіти, і друге – належна якість вищої освіти. У провладному законопроекті ідея справедливого доступу нівелюється. Оскільки вони пропонують запровадити вступні іспити поряд із незалежним оцінюванням, а на платне навчання взагалі забрати зовнішнє незалежне оцінювання. А сьогодні дуже важливо запровадити на законодавчому рівні ЗНО, і робити зараз крок назад абсолютно безпідставно», – наголошує Гриневич.

Основним недоліком своєї політики в галузі вищої освіти сам Дмитро Табачник назвав недостатню кількість магістерських програм, а також переманювання українських абітурієнтів вишами сусідніх країн – Угорщини, Словаччини і Чехії, яким допомагає скарбниця Євросоюзу. Вони, за словами міністра, пропонують талановитим майбутнім студентам більш-менш нормальний рівень освіти за контрактом до тисячі євро на рік, проте боротися адміністративно чи законодавчо з цим неможливо.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG