Доступність посилання

ТОП новини

Тут немає різниці, чи ти мусульманин, чи християнин – кримський татарин із Румунії


У Румунії впродовж кількох століть проживає 25-тисячна громада кримських татар, які почали розселятися на землях між Дунаєм і Чорним морем після розпаду Золотої Орди, а остання хвиля переселенців із Криму з’явилася тут після завершення Кримської війни. Про те, як живеться кримським татарам у Румунії Радіо Свобода розпитувало в активіста молодіжної кримськотатарської організації, історика за освітою, Едіса Кутлуакая. І перше запитання було про те, як громаді вдалося зберегти свою кримськотатарську ідентичність, перебуваючи поза рідним Кримом?

– Кримськотатарську мову раніше вивчали лише вдома. Тепер можливість вивчати кримськотатарську мову з’явилася і в школі. Раніше можна було за бажанням вивчати турецьку мову, але тепер кримськотатарські діти можуть вивчати або кримськотатарську, або турецьку мову. Також ми маємо уроки з релігії в школі, і, звичайно, ходимо до мечеті.

Як Ви, кримський татарин, мусульманин, почуваєтесь у європейській, переважно християнській країні?

– Перш за все, я – громадянин Румунії. І неправильно говорити про Румунію як про християнську країну. Тут може бути більшість християн, але Румунія – це країна для всіх її громадян. Тут немає різниці між тим, чи ти є мусульманином, чи християнином, чи взагалі невіруючим. Ми є частиною народу. Наші предки жили, воювали і віддавали своє життя за Румунію, тому ми пишаємося тим, що ми – громадяни Румунії. Але ми також раді, що ми можемо зберігати свою мову, традицію та релігію. А зараз, коли Румунія стала членом Європейського Союзу, кримські татари також стали частиною Європейського Союзу.

Але ставлення до мусульман позитивне не на всій території Європейського Союзу. Наприклад, у Франції, чи в Бельгії співжиття більшості з мусульманською меншістю викликає тертя і побоювання за суспільний спокій. Чому, на Вашу думку?
Люди, які знають щось про іслам і про те, що він проповідує, ніколи не будуть сприймати мусульман як загрозу

– ­Гадаю, що це відбувається тому, що цю тривогу викликає невігластво. Думаю, що люди, які вважають, що іслам і Європа несумісні, мало знають і про іслам, і про Європу. Тому що бути європейцем означає бути відкритим у своєму сприйнятті іншого, незалежно від його культурного походження. Я маю багато друзів у Західній Європі, які кажуть, що всі ці «ісламські загрози», що обговорюються у пресі, є нісенітницями. А по-друге, люди, які знають щось про іслам і про те, що він проповідує, ніколи не будуть сприймати мусульман як загрозу. Гадаю, що люди не є проти ісламу як такого, а проти того іміджу, який їм представляють у засобах масової інформації.

Вони повинні розуміти, що люди, які вбивають невинних людей – не мусульмани, вони просто терористи. Іслам забороняє тероризм, тому те, що вони роблять, вони роблять не з релігійних, а з політичних причин.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG