Доступність посилання

ТОП новини

Нові пригоди Депардьє в Росії: чий імідж постраждає найбільше? (ФОТО)


Чеченський лідер Рамзан Кадиров та французький актор Жерар Депардьє, Грозний, 25 лютого 2013 року
Чеченський лідер Рамзан Кадиров та французький актор Жерар Депардьє, Грозний, 25 лютого 2013 року
Жерар Депардьє після відвідин Чечні заявив, що якщо раніше вболівав за футбольний клуб «Парі Сен Жермен», то тепер вболіватиме за грозненський «Терек». Французький актор знову не дає нудьгувати журналістам, даючи їм усе нові приводи для в’їдливих жартів і навіть знущальних коментарів.

Саме сполучення «росіянин Жерар Депардьє» викликає, як мінімум, посмішку і в росіян, і в іноземців. Якщо додати до цього прописку в Саранську (столиці Мордовії, яка асоціюється більше з тюремними зонами, ніж із зонами виноробства), лезгинку з лідером Чечні Кадировим, 5-кімнатну квартиру в Грозному, то усмішку і сміх змінюють інші емоції.

Директор бюро агентства «Франс Прес» у Росії та СНД Ніколя Мілетіч у розмові з Радіо Свобода зазначив, що французькі журналісти не знають, сміятися їм чи плакати від того, що їхній знаменитий співвітчизник поводиться так.

«Важко сказати у Франції, особливо журналісти дивляться на Депардьє вже так з гумором або плачуть, тому що це досить сумне видовище», – говорить Ніколя Мілетич.


Чия репутація постраждала?

Закордонні журналісти не можуть сказати, по чиїй репутації ескапади Депардьє вдарять найбільше – по репутації самого артиста чи російської влади. Оглядач радіостанції «Комерсант ФМ» Костянтин Еггерт вважає, що вся ця ситуація негативно позначиться на іміджі російського уряду.

«На мій погляд, таке активне розкручування ось цієї теми Депардьє в Росії, звичайно, поступово почне, з одного боку, шкодити іміджу артиста, тому що цілком очевидно, що він погано орієнтується в російських реаліях і в тому, що з ним у Росії відбувається. І одночасно занадто активне використання його імені, звичайно, негативно позначається на репутації, принаймні, російського уряду за кордоном», – сказав Еггерт Радіо Свобода.



Депардьє як відволікальний маневр

Цікаво, що історія з Депардьє почала розкручуватися в перші дні 2013 року, майже одразу після ухвалення скандального «антимагнітського закону», що забороняє американцям всиновлювати російських сиріт. Новий виток «танців» навколо Депардьє розпочався після того, як російські офіційні особи потрапили у незручну ситуацію у зв’язку зі смертю в Америці усиновленого трирічного російського хлопчика.

Глава представництва агентства «Франс-Прес» у Москві Ніколя Мілетич вважає, що втретє відволікальний маневр не спрацює.

«Звичайно, цирк Депардьє може виглядати як смішна диверсія. Але я не впевнений, що це може сприйматися так кожен раз, тому що раз у Саранську, раз у Чечні… Я боюся, що інтерес до Депардьє знизиться поступово, тому що, якщо він кожен місяць якісь дурниці робитиме або говоритиме, це не буде так цікаво, як перший або другий раз», – зауважив Мілетич.

На думку експертів, сцени з прийомом Депардьє в Чечні разюче нагадували радянські часи, коли в пропагандистських цілях практикувалися залицяння до іноземців, що симпатизували країні. Але якщо тоді це було частиною офіційної пропаганди, то зараз, як вважають, це може бути пов’язане з матеріальними інтересами російської еліти. Деякі російські чиновники і не приховують надій, що прибуття Депардьє може сигналізувати про початок припливу до Росії багатих європейців, які ухиляються від сплати податків у власних країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG