Доступність посилання

ТОП новини

Селянські бунти Черкащини: боротьба за землю і молоко


Черкаси – Земельні проблеми та низька вартість закупівельної ціни на молоко – два головні чинники, що піднімають селян Черкащини на протестні акції. Селяни добиваються виділення меж їхніх паїв на місцевості та відповідної ціни на молоко, яке здають заготівельникам.

Жителі чотирьох сіл Чорнобаївщини Черкаської області – Ірклієва, Скородистика, Червоногірки та Загородища – довго не розпайовували землю, бо залишили її у господарстві, яке з колгоспу перетворилося у спілку колективних власників «Міжгір’я».

Лише у 2008 році перші 10 селян отримали державні акти на землю, а згодом 300 людей створили кооператив «Вершина 2011». Селяни переконані: щойно керівництво «Міжгір’я» зрозуміло, що процес розпаювання не зупинити, одразу всю землю передало в оренду сусідньому господарству ТОВ «Агроко». Через це селяни, які вже мали державні акти на землю, не могли отримати плату за неї. А тим, хто бажав отримати державні акти, пообіцяли їх надати лише за однієї умови: селяни мали здати їх господарству «Агроко».
Стало зрозуміло, що влада сприяє видачі державних актів тим, хто іде в «Агроко»
Олександр Юхно

«Тим людям, які хотіли б отримати державні акти і стати членами кооперативу «Вершина», видачу актів усіляко затримували. А іншим обіцяли і гроші повернути за минулий рік, і без проблем видати акти. Таким чином стало зрозуміло, що влада сприяє видачі державних актів тим, хто іде в «Агроко», – розповів Радіо Свобода член кооперативу «Вершина 2011» Олександр Юхно.

Влада свідомо гальмує процес видачі державних актів – селяни

Більше ніж рік члени кооперативу «Вершина» боролися за свої земельні паї. Торік навесні та влітку двічі пікетували Черкаську облдержадміністрацію. Тоді до людей вийшов тодішній заступник голови облдержадміністрації, колишній очільник Чорнобаївської райдержадміністрації Олексій Головко.

Зі сказаного ним, зауважує Олександр Юхно, селяни зрозуміли, що «влада свідомо гальмує процес видачі державних актів». Тому на обласну владу селяни вже майже не сподівалися, натомість обіцяли надалі проводити не лише «майдани», а й перекрити трасу Київ – Дніпропетровськ та дійти до Президента.

Землю треба «вибивати в натурі»

Від часу останнього пікету минуло більше ніж півроку. За цей час майже усі селянам отримали державні акти. Проте разом із ними – і нові проблеми.
Досі не можемо забрати свою землю і нею користуватися
Олександр Юхно

«По-перше, ми досі не можемо забрати свою землю і нею користуватися. Хоча б озиму пшеницю посіяти. По-друге, усілякими шляхами – земельним відділом та іншими структурами – затягується реєстрація договорів тих людей, які уклали угоди із кооперативом «Вершина 2011», – зазначає Олександр Юхно.

Через ці проблеми селянам доводиться засівати кукурудзою і соняшником два вільних поля до 200 гектарів. У той час, як усім трьомстам «вершинівцям» належить близько 900 гектарів. Нині на більшій частині їхньої землі порядкує ТОВ «Агроко». Селяни досі не знають, що їм робити, аби повернути законну землю. Поки що вважають, що єдиний вихід – «вибивати землю в натурі».

Селяни думають, що їм за молоко платять удвічі менше

Іще одним джерелом хоч і мізерного, але стабільного прибутку на селі є продаж молока. Між тим, самі селяни кажуть, що заготівельники свідомо занижують його справжню вартість. Влітку селяни з Черкащини під стінами Черкаської ОДА мітингували проти «молочної мафії». Учасник акції протесту Віктор Гребенюк із села Мельниківка розповів Радіо Свобода, що головною вимогою мітингувальників було негайне підвищення закупівельної ціни на молоко.
Сільська праця зовсім не цінується. Мої сусіди за безцінь віддають молоко
Віктор Гребенюк

«Сільська праця зовсім не цінується. Мої сусіди за безцінь віддають молоко. Заготівельники знають, що селяни будуть мовчати – що скажуть, те вони й зроблять», – каже Віктор Гребенюк.

Він вважає, що ринкова ціна одного літра молока – п’ять гривень. Тому заготівельники мають орієнтуватися саме на неї. Поки що закупівельну ціну підвищили лише на одну гривню: від 1 гривні 50 копійок до 2 гривень 50 копійок. Утім, каже Віктор Гребенюк, не виключено, що влітку вона знову впаде. Якщо так станеться, селяни обіцяють знову протестувати.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

XS
SM
MD
LG