Доступність посилання

ТОП новини

Луценко каже, що не проситиме про помилування


Юрій Луценко
Юрій Луценко
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляє, що не проситиме про помилування Президента України. Про це він написав у своєму блозі на «Українській правді».

«Просити про помилування у президента Януковича я не буду, мені немає в чому каятися. Я – політичний в’язень цього режиму, а не злочинець», – заявляє Луценко.

«Для мене є речі важливіші свободи. Я не можу допустити приниження Майдану і української демократії. Я не здійснював інкримінованих мені злочинів, а вироки українських судів вважаю виключно політичною розправою, яка не має нічого спільного з правосуддям», – наголосив екс-міністр.

Малоймовірними вважає Луценко й інші шляхи свого звільнення – об’єктивний розгляд справи, звільнення за станом здоров’я й амністію.

«Найпростіший із них – нарешті розглянути мою справу в об’єктивному суді. Такого українського суду в нас не існує. Навіть Вищий спеціалізований суд, залежний від президента, всупереч законодавчій нормі, перевищив допустимий термін початку розгляду моєї справи на 4,5 місяці», – заявляє Луценко.

«Це означає повне розуміння замовниками моєї справи того факту, що я на 100% виграю справу в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Вони просто не дають мені пройти залежний український суд і дійти до ЄСПЛ. Це було б найлогічнішим шляхом мого звільнення», – вважає він.

«Звичайно, існують й інші варіанти. Шлях звільнення за станом здоров’я, але він також виявився для мене непрохідним. Шлях звільнення через амністію також нереальний, тому що статті, за якими я засуджений, не підпадають під амністію», – констатує Луценко.

За його словами, «ганебні на весь світ політичні репресії в Україні мають закінчитися там, де й почалися – в Адміністрації Президента України».

«Саме там повинні прийняти рішення – або дати можливість пройти касацію і передати справу до Європейського суду (з прав людини), або прийняти інше рішення. Я не збираюся робити роботу за організаторів мого арешту і придумувати варіанти, як завершити це брудне шоу. Ті, хто вляпалися в цю справу, хай самі думають над тим, як з нього вибиратися», – стверджує Луценко.

Сьогодні колишній президент Польщі Александр Квасневський заявив, що наглядова місія Європарламенту просила Віктора Януковича про помилування Юрія Луценка. Напередодні дружина екс-міністра внутрішніх справ Ірина Луценко запевнила, що не просила Януковича помилувати її чоловіка.
XS
SM
MD
LG