Доступність посилання

ТОП новини

Брат Юрія Луценка висловив надію на його звільнення


Юрій Луценко на одному з судових засідань, архівний відеокадр
Юрій Луценко на одному з судових засідань, архівний відеокадр
Надія на звільнення Юрія Луценка є, заявив у середу Радіо Свобода брат ув’язненого Сергій Луценко, підсумовуючи рік, що пройшов із дня засудження колишнього міністра внутрішніх справ до 4 років позбавлення волі за звинуваченнями в низці посадових злочинів.

«Засудження є засудження. Нікому там не солодко. Але в нас є надія, а він робить свою справу, до якої схильний. І я думаю, що ніхто не скаже, що його змогли зламати – ні психологічно, ні фізично. Хоча завдання на його фізичне знищення стояло. На щастя для мене, і на жаль для них, це не вдалося. Принаймні, на даний момент. Я його бачив останній раз 10 днів тому, в Чернігові. Як може почуватися людина, яка провела в тюрмі стільки років? Але принаймні психологічно – абсолютно впевнено і нормально», – сказав Сергій Луценко.

Також він прокоментував звернення керівників Моніторингової місії Європейського парламенту, колишніх президента Європарламенту Пата Кокса і президента Польщі Александра Квасневського, до Президента України Віктора Януковича з проханням помилувати Юрія Луценка.

«Вони думають, як допомогти, за що ми щиро їм вдячні. Але з нашою владою так не розмовляють. Вони європейці, вони не розуміють, як з нашою владою треба спілкуватися. Те, що його звільнять, вже стільки разів заявляли… Я ніколи не був забобонним, але в даному випадку не хочу коментувати. Будемо сподіватися!» – сказав Сергій Луценко.

Колишній президент Польщі, а нині член спостережної місії Європарламенту в Україні Александр Квасневський повідомляв у середу, що місія просила Януковича помилувати Луценка, аргументуючи пропозицію тим, що колишній міністр уже відбув половину терміну і його справа не настільки серйозна.

Луценко неодноразово заявляв, що не буде просити Президента про помилування, а також що вважає мало ймовірними об’єктивний розгляд справи, звільнення за станом здоров’я і амністію.

Юрій Луценко був засуджений до 4 років позбавлення волі за звинуваченням у розтраті державних коштів в особливо великих розмірах та до 2 років обмеження волі за звинуваченням у службовій недбалості на посаді міністра внутрішніх справ (другий вирок поглинається першим). У грудні 2012 року Менський районний суд Чернігівської області відмовив колишньому міністрові у звільненні за станом здоров’я.

3 липня 2012 року Європейський суд із прав людини визнав незаконним досудовий арешт Луценка і його утримання під вартою до суду, а також вирішив, що мета того арешту не відповідала Європейській конвенції про права людини.
XS
SM
MD
LG