Доступність посилання

ТОП новини

Протилежні погляди на лікування Тимошенко


Харків – Німецькі та українські медики по-різному бачать подальше лікування Юлії Тимошенко. Лікарі з берлінської клініки «Шаріте» наполягають на продовженні фізіотерапевтичних процедур та лікувальної гімнастики в центральній лікарні «Укрзалізниці». Натомість українські медики кажуть, що все, що рекомендують німецькі лікарі, можна робити за межами лікарні.

Лікарі з клініки «Шаріте» у четвер як ніколи рішуче й відкрито висловлювали своє бачення подальшої реабілітації Юлії Тимошенко, ба більше, вони вперше заявили про особливості її хвороби.

«Перше – пані Тимошенко хвора. Друге – пані Тимошенко потребує подальшого фізіотерапевтичного лікування. Ми наполегливо радимо продовжити це лікування саме в стаціонарних умовах», – наголосив голова правління клініки «Шаріте» Карл Макс Айнгойпль.

За його словами, через те, що тривалий час тіло перебувало в неправильному положенні, це призвело до вторинних наслідків хвороби. У Юлії Тимошенко спостерігається хронічний біль у спині, правій нозі й правому плечі.

«По-перше, в екс-прем’єра спостерігається ураження корінця нерва з правого боку. По-друге, це дало вторинні фізичні наслідки, зокрема, ураження зачіпає праву ногу, праве плече і праву потиличну частину. По-третє, у Тимошенко проявляється хронічний больовий синдром», – вперше повідомив журналістам про серйозні аспекти хвороби Юлії Тимошенко Карл Макс Айнгойпль.

У попередні рази він відмовлявся коментувати її діагноз, посилаючись на медичну таємницю.

На відміну від берлінських лікарів, українські члени міжнародної комісії з обстеження Юлії Тимошенко висловили переконання, що колишній прем’єр може проходити лікувальну гімнастику за межами п’ятої центральної лікарні «Укрзалізниці». Позицію українських медиків озвучив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Качур.

«Комплекс заходів, пов’язаний із фізичними вправами, які рекомендують німецькі фахівці, може проходити поза лікарняними умовами. До такого висновку дійшла комісія Міністерства охорони здоров’я України», – зазначив Качур.

Він повідомив, що німецькі лікарі мають упродовж найближчих двох діб висловити свою позицію щодо доцільності лікування Тимошенко в лікарняних умовах. Українські медики не уточнили, чи є в Качанівській колонії тренажери для лікувальної гімнастики Юлії Тимошенко.

Можливий приїзд Тимошенко до Києва

Раніше екс-прем’єр наполягала, щоб її привозили до Києва на допити свідків у справі Щербаня. Чи дозволяє її фізичний стан їхати в машині кілька годин від Харкова до Києва? Це питання медики теж обговорювали на спільному засіданні міжнародної комісії з обстеження Тимошенко.

Лікарі з Берліна кажуть, що рішення про приїзд до суду в Київ має ухвалювати сама Юлія Тимошенко, проте німецькі медики вважають: якщо й доправляти Тимошенко до столиці на судові засідання, то це варто робити обережно, за допомогою спеціально обладнаних швидких. А в самій судовій залі їй протипоказано довго сидіти на твердому стільці.

«Уявіть, людина із сильними болями у спині має сидіти кілька годин на твердому стільці. Тоді зрозумійте, які можуть виникнути проблеми. Можна запропонувати пацієнтці, щоб вона у суді могла сидіти більш-менш розслаблено І, окрім того, не може бути тривалим навантаження на суглоби», – зауважив головний лікар «Шаріте» Карл Макс Айнгойпль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG