Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: Тимошенко треба захищатися, а Луценка мені шкода


Київ – Президент України Віктор Янукович після 15-місячної перерви зібрав журналістів на прес-конференцію. Глава держави багато говорив про покращення у державі економічних показників, про те, що розуміє проблеми регіонів, і про те, що треба працювати над покращенням інфраструктури. Водночас Януковичу не вдалося уникнути і критичних запитань, як-то про сина-мільярдера, про Тимошенко і Луценка. Радіо Свобода пропонує деякі витяги із двогодинного спілкування Віктора Януковича зі ЗМІ.

Про Тимошенко

«Контракт, який був підписаний у 2009 році Тимошенко, до 2019 року, якщо ми його не змінимо, щороку завдаватиме Україні втрати – 6 мільярдів доларів»

«Ці гроші лягають у собівартість тих товарів, які ми виробляємо, на послуги. Кожен громадянин України розплачується за ці збитки. Ці гроші могли піти на розвиток. Ці гроші сьогодні йдуть Росії. Це несправедлива ціна, не ринкова ціна»

«Саме тому Тимошенко опинилася під судом і суд ухвалив рішення. Чи справедливе, чи правильне це рішення, але суд його ухвалив. До речі, це – мінімальне покарання, яке передбачене цією статтею. Ця стаття передбачає від 7 до 12 років»

«Юлії Тимошенко треба юридично захищатись, вона ще юридично не захищалась. Якщо їй вдасться юридично захиститись, сьогодні Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє економічні питання гуманізувати. Але за однієї умови – що будуть погашені ті збитки, які завдані державі»

Про Луценка

«На сьогодні касаційний суд ще не розглянув питання по Луценкові. Відверто кажучи, я дуже давно знаю Юрія Луценка. Мені, як людині людину, його шкода. Він страждає через свої дурниці, які він наробив із цим водієм: хотів зробити, як краще, а вийшло що потрапив під кримінальну статтю»

«Треба дочекатись рішення касаційного суду. Незважаючи на те, що він зараз зображає з себе великого опозиціонера, він страждає, і я від цього не радію. Він у складному становищі. Закінчиться касаційний суд. Якщо він його не звільнить, я розглядатиму питання про помилування, тоді дійде моя черга в цьому питанні»

Про старшого сина

«У вас є можливість поставити це питання (про те, яким чином Олександр Янукович став мільярдером і чи не допомагають йому в цьому урядовці – ред.) йому особисто. Наскільки мені відомо, у нього часу трошки більше і він частіше зустрічається з пресою. Вам ніхто не відмовить. Задайте, він вам розповість. Я ніяких подробиць не знаю»

«Він звик багато працювати, вміє працювати, створив нормальну команду. Головне, що я від нього вимагаю, і про це йому постійно кажу, – щоб він все робив прозоро, бо він знаходиться під мікроскопом»

Про спілкування зі ЗМІ

«Я інколи жартую, чому ми не так часто зустрічаємось. Я чесно казав уже багато разів, що я не дуже люблю це. Як кажуть, хто на що вчився. Я от на це не вчився. Це мій недолік, але я буду з ним боротись, я Вам це обіцяю»

Про борг перед «Газпромом»

«7 мільярдів, щодо яких Ви зловтішаєтеся, – скажіть мені, у якій державі світу висуваються штрафні санкції обсягом у 300% за недобір газу?»

«Як, скажіть, ми можемо захистити себе? Як ми можемо захистити себе від цієї безмежної ціни? У нас є лише один спосіб – скорочувати обсяги прокачки газу і ми йдемо цим шляхом»

Про Митний союз

«Багато чого (у співпраці з Митним союзом – ред.) залежати буде від наших партнерів – Росії, Казахстану і Білорусі – наскільки вони хочуть бачити Україну за цим столом»

«Ми вважаємо, що ми маємо можливість стати наглядачами. Ми маємо можливість знайти таку форму, яка буде відповідати рівню наших відносин. Ми зацікавлені не втрачати товарообіг, не мати ніяких проблем, щоб до нас не застосувалися дискримінаційні заходи з боку Митного союзу»

«Це – наші стратегічні партнери. Як із ними будувати відносини, ми працюємо вже багато часу. Ця робота не зупинялася, і зараз не припиняється. Найближчим часом я буду відвідувати знову Росію, і ці переговори триватимуть»

«Переконаний, що ця зацікавленість є двосторонньою. Яке буде рішення, ми подивимось»

Про українську енергетику

«Протягом року ми скоротили імпорт газу із 45 мільярдів до 33 мільярдів кубометрів. Електрогенерація переведена на використання українського вугілля. Скорочено споживання газу в чорній металургії. Розвивається вітрова та сонячна енергетика. Будується завод із виробництва ядерного палива. Ми не тільки зміцнюємо енергетичну безпеку, але й розвиваємо високотехнологічний сектор української економіки»

«Торік ми наростили обсяг капітальних вкладів у власний видобуток вуглеводів до 11 мільярдів гривень. Таким чином, на практиці ми зменшили газову залежність. Зробили це без конфліктів із партнерами, без зайвих потрясінь»

«Це дуже непроста проблема, яка нам залишилась у спадок, адже відомо, що наші попередники залишили нам контракт, за яким газ для України має найбільшу ціну в Європі»

«Ми підписали угоди з компанією Shell та іншими іноземними партнерами про розподіл продукції з обробки запасів нетрадиційного газу»

«Разом із китайськими партнерами передбачається реалізація проектів будівництва заводів по виробленню синтетичного газу з українського вугілля»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG