Доступність посилання

ТОП новини

Тулуб і Томенко помірялися патріотизмом на Черкащині


Черкаси – У черкаському музеї «Кобзаря» шевченкознавець Сергій Гальченко та засновник фонду «Рідна країна» і політик Микола Томенко презентували у п’ятницю «Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841–1843 років». Це факсимільне відтворення першого за хронологією з чотирьох альбомів малюнків Тараса Шевченка. Незадовго до презентації голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб назвав альбом «якоюсь» книжечкою, виданням якої опозиціонер, мовляв, і демонструє весь свій патріотизм.

Перший альбом Тараса Шевченка унікальний тим, що це радше записник великого митця. Тут є написи, фольклорні записи, цитати з Псалтиря, зроблені рукою Кобзаря. А ще фрагменти з його майбутньої серії офортів «Живописна Україна», краєвиди Києва та Києво-Печерської лаври, Видубицького монастиря та зображення простих людей. До того ж у новому виданні є ще й кілька записів фрагментів українських пісень, зроблені рукою Пантелеймона Куліша.

Шевченкознавець Сергій Гальченко каже, що відновив первісну цілісність альбому – повернув до нього три аркуші, зокрема, і аркуш із Шевченковою хатою, які нині зберігаються в Національному музеї Шевченка.

«Ці «Альбоми малюнків» для мене були магнітом. Я знав – є залишки альбому в Інституті літератури, а три аркуші там і там (в національному музеї Тараса Шевченка). І ніхто туди не піде і не подивиться. А ще одна дуже одна особливість – це дуже точна факсимільна копія», – розповідає шевченкознавець.

Патріотизм Томенка у презентації «якоїсь» книжечки – Тулуб

Між тим, нещодавно на підсумковій прес-конференції голова Черкаської облдержадміністрації, регіонал Сергій Тулуб наголосив, що він, як патріот, збирається зробити мармуровий іконостас у канівському Успенському соборі. Тим часом як Микола Томенко, зауважив він, виявляє свій патріотизм презентацією «якоїсь книжечки».

«Он Томенко приїде, якусь книжечку покаже і каже, мовляв, от які ми патріоти. Та давай ставай разом! Збирайте групу патріотів Черкащини. Шевченко ж для всіх Шевченко! Черкащина для всіх Черкащина! 60 років області, 1025 років хрещення Русі. Успенський собор у Каневі – один із п’яти в Україні, в якому залишилися конструкції домонгольського періоду. Чому тоді Тулуб фінансує мармуровий там іконостас не за державні кошти, ні. А ви чому цього не робите? Купуєте нові машини, а туди не можете копійки вкласти! Оце якраз та ситуація, коли треба мати совість!» – заявив Тулуб.

У п’ятницю під час презентації засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко наголосив, що «Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841–1843 років» виходить коштом меценатів, не за бюджетні кошти.

«Ми з Сергієм Гальченком, звичайно, трохи такі темні люди: коли видаємо книги, то не даємо в них по 20 своїх фотографій. Можливо, колись, як уже з розуму зійдемо повністю, видамо книжку, де буде 500 наших фотографій», – зауважив Томенко, натякаючи на глянцевий журнал «Черкащина», виданий до річниці на посаді керівника області, де на 50 сторінках містилося 56 фотографій Сергія Тулуба, та на книгу-фотоальбом «Рік поступу. Черкащина крокує вперед», де на 188 сторінках було 504 його світлини.

Під мармуровим іконостасом треба ще готель із сауною побудувати – Томенко

Побудову мармурового іконостасу Томенко взагалі вважає недоцільною. На його переконання, за ці кошти варто робити «реальні речі».

«Навіщо будувати мармуровий іконостас в Успенському соборі? Чого його там будувати? Він якось зв’язаний з Шевченком? Якщо вже хочете його вшанувати, то давайте відбудуємо дерев’яний іконостас, який тут був, коли Шевченка відспівували. При чому до Шевченка цей мармуровий іконостас, що вся Черкащина збирає на неї гроші? Черкаська область що, найбагатша? Давайте ще золотом щось напишемо на тому мармуровому іконостасі. А під ним готель збудуємо з сауною за бюджетні кошти. Ну як без готельного комплексу і без сауни можна відзначити день народження Шевченка за бюджетні кошти?» – зазначив з іронією Томенко.

Б’ютівець каже, що почав створювати «патріотичну групу» черкащан у парламенті. На його думку, справжні патріоти, пов’язані з цим краєм, мають об’єднатися довкола ідеї звільнення черкащан від «заробітчан і корупціонерів».
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG