Доступність посилання

ТОП новини

«Я захищав честь громадян» – сербський генерал Перишич після звільнення


Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії скасував вирок генералові Перишичу
Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії скасував вирок генералові Перишичу
Белград – Колишній начальник Генштабу югославських збройних сил Момчило Перишич, якому Апеляційна палата Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії в четвер скасувала 27-річний вирок, повернувся до Белграда.

Генерал Момчило Перишич прибув до столиці спеціальним літаком Кабінету міністрів Сербії. Звертаючись до журналістів, він коротко сказав: «Як вам відомо, на фронті разом з найкращими синами нашої країни я захищав честь, гідність і життя наших громадян. Відтак разом із демократичними силами боровся проти тоталітарного режиму».

Він пояснив, що Гаазькому трибуналові здався добровільно з бажанням захистити особисту честь та честь збройних сил і країни.

Два роки тому Перишича оголосили винним через причетність до вбивств мирного населення в Сараєві та Сребрениці в Боснії і Герцеговині, також в хорватській столиці Загребі. У четвер апеляційна палата Гаазького трибуналу оприлюднила остаточний вирок, згідно з яким генерал не командував силами боснійських та хорватських сербів і не мав можливості впливати на конкретні військові дії, про які йшлося в попередньому вироку.

Сербські урядовці задоволені. Прем’єр Івіца Дачич сказав, що йдеться про добру новину, оскільки вирок про звільнення опосередковано стверджує, що Белград не був причетний до злочинів сербських сил в сусідніх країнах.

Громадяни Боснії і Герцеговини та Хорватії обурені звільненням Перишича

Саме це не сподобалося багатьом в Хорватії. Коментатор державного телебачення там зауважив: «Суперечлива саме та частина обґрунтування, в якій мовиться, що Верховна рада оборони Слободана Мілошевича в Белграді не заохочувала і не організувала злочини в Сараєві і Сребрениці».

Однак, міністр Предраґ Матич офіційно заявив, що вирок слід поважати, навіть якщо хтось особисто не погоджується з ним. Він, напевно, мав на увазі негативне ставлення більшості сербів до недавнього вироку про звільнення двох хорватських генералів.

Заступник сербського прокурора у справах воєнних злочинів Бруно Векарич зазначив: «Для нас такий вирок не є несподіванкою. Певна річ, можна поставити запитання: як сталося, що в першому вироку було 27 років, а тепер – звільнення. Однак, в Гаазькому трибуналі таке сталося вже кілька разів».

Вирок про звільнення найбільше обурив жінок Сребрениці – містечка, в якому боснійські серби розстріляли понад вісім тисяч полонених чоловіків босняцької національності. Їхня представниця наголосила: «Якщо не засудили люди, засудить Бог».

А коли йдеться про Перишича, слід нагадати, що колишній президент звільнив його з посади 1998 року, коли генерал виступив проти участі збройних сил у боях із косовськими албанцями. Перишич вважав, що це справа для поліції та спецпідрозділів, а не для недосвідчених рядових солдатів. Після повалення режиму Мілошевича він став одним із заступників прем’єра Зорана Джинджича. Згодом його заарештували за підозрою у зраді військової таємниці американським агентам. Слідство в цій справі зупинили через нестачу доказів.

Перишич від початку процесу не визнавав вини й стверджував, що дотримувався військової присяги.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG