Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливий в Україні військовий путч? (Огляд преси)


Оскільки жодна соціологічна фірма не ризикне прямо запитати респондентів, чи готові вони закидати квітами танки, які тримають курс на Банкову, журналіст тижневика «Дзеркало тижня» вирішив самостійно дослідити тему можливості військового заколоту в країні. Він вважає, що тези про «насильницьке визволення народу», «наведення порядку каральними заходами», «силовий примус до законності» досить популярні й зрозуміло привабливі. Таке рішення підкуповує, по-перше, позірною простотою. По-друге, передбачається, що проблему вирішать за тебе. Тож, чи є чого боятися? Всі, кого опитав журналіст, незалежно від політичних уподобань, були одностайні: ні. Причини – немає вождів, немає умів, немає інструментів, немає електоральної підтримки. Квінтесенція відповідей: танки не заведуться; солдати розбіжаться; офіцери не зберуться; генерали побіжать «здавати» один одного після першого таємного збіговиська. Відтак кореспондент видання підсумовує: ця армія не загрожує владі.

Дії Януковича і його оточення свідчать про те, що офіційний Київ хоче спровокувати ЄС на відмову від підписання Угоди про асоціацію, стверджує «Український тиждень». Видання пише, що концепція «європаузи» для влади є цілком комфортною, бо супроводжується деклараціями про «європейський курс» та імітацією зусиль у цьому напрямку. Водночас, як наголошує далі тижневик, ЄС важливо не йти за сценарієм, що його нав’язує Янукович, і відокремлювати його від українського народу. Стаття називається «Європауза» як стратегія».

У той час, як всі авторитарні лідери світу використовують телевізор для того, щоб створити ілюзорну реальність для своїх підданих, Президент України використовує його для того, щоб вибудувати ілюзорний світ для себе. Про це стверджує тижневик «Кореспондент» у матеріалі «Янукович і порожнеча».

Якщо вугільна галузь України, як і раніше, деградуватиме, з потенційного локомотива економіки вона перетвориться на її гальмо, що відчують на собі всі без винятку жителі країни. Як саме – розповідає тижневик «Коментарі» у матеріалі «Вугілля фінансує корупцію».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG