Доступність посилання

ТОП новини

Янукович їде до Путіна домовлятися про модель співпраці з Митним союзом


Київ – У понеділок, 4 березня Президент України Віктор Янукович відвідає з візитом Москву та зустрінеться зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. За повідомленням Кремля, йтиметься про газове співробітництво між двома країнами та питання інтеграції на пострадянському просторі. У Росії від українського лідера чекають на конкретні рішення стосовно Митного союзу. Янукович до візиту погоджувався максимум на статус спостерігача для України.

Порядок денний перебування Віктора Януковича у Москві містить ті ж основні теми, які він уже неодноразово і безуспішно обговорював із Володимиром Путіним – «газове питання» і «можливе підключення України до інтеграційних процесів на євразійському просторі», як висловилися у прес-службі Кремля. Під такою інтеграцією передусім мається на увазі Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану.

Віктор Янукович уже збирався до «білокам’яної» в середині грудня минулого року, але в останній момент візит перенесли. Як зазначали тоді спостерігачі, Путін не бажав обмежуватися декларативними заявами про «дружбу та взаєморозуміння», він чекав від свого українського колеги на конкретні рішення стосовно Митного союзу.

На прес-конференції минулої п’ятниці Президент України озвучив таке можливе рішення – приєднання до цього союзу пострадянських держав у статусі спостерігача.

«Багато чого залежатиме від наших партнерів – Росії, Білорусі та Казахстану, наскільки вони хочуть бачити Україну за цим столом. Ми вважаємо, що маємо можливість стати наглядачами, маємо можливість знайти таку формулу, яка буде в часі відповідати рівню наших стосунків», – констатував Віктор Янукович.

Водночас він зауважив, що зараз є близько 140 положень Митного союзу, і без розгляду цих положень в Україні неможливо знайти модель співпраці.

Тому що там – наші національні інтереси – Янукович

За статистикою, наведеною Віктором Януковичем, Україна має товарообіг із Митним союзом за минулий рік 63 мільярди доларів. А з Європейським Союзом цей товарообіг складає близько 50 мільярдів доларів. І загалом президент переконує, що Україна має розвивати співпрацю з Митним союзом.

«Тому що там – наші національні інтереси. Там – наші економічні інтереси. І втрачати будь-що ми не маємо ніякого права. Ми не такі, як кажуть, «круті й багаті», щоб нехтувати цією співпрацею», – підкреслив Віктор Янукович.

Заради України в Митному союзі можуть переглянути деякі правила – політолог Корнілов

Політолог, директор Інституту країн СНД Володимир Корнілов прогнозує, що під час цього візиту до Москви президенти двох держав не обмежаться деклараціями. Політолог вважає, що обидві сторони фактично вийшли на підписання важливих документів.

Причому домовленість могла бути досягнута ще півтора року тому, коли президентом Росії був Дмитро Медвєдєв. Але офіційний Київ ніяк не може наважитися на підписання цих, як наголошує Володимир Корнілов, взаємовигідних угод. І тепер така можливість з’явиться, а останній саміт Україна – ЄС зміцнив Януковича у своєму виборі. Члени ж Митного союзу готові піти на поступки Україні, вважає директор Інституту країн СНД.

«Ну поки що, Ви чули на прес-конференції, Янукович не готовий говорити про вступ України до Митного союзу. Поки що він говорить про статус спостерігача, хоча, чесно кажучи, я не уявляю собі, що таке спостерігач у Митному союзі – такої форми цей союз поки що не передбачає. Але заради України, на мою думку, і в Митному союзі можуть переглянути деякі правила», – передбачає Володимир Корнілов.

Ми готові з ними співпрацювати на всіх позиціях, але якою буде ціна на газ? – політолог Рубан

А інший політичний експерт, колишній глава Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан нагадує попередні заяви Януковича про те, що Україну, власне кажучи, не цікавить Митний союз. Питання-пріоритет – ціна на газ. Чого не скажеш про Росію – для Кремля такий союз має не лише економічне, а й символічно-політичне значення.

«У російській політиці величезного значення набувають містичні символи. І очевидно, що одним із таких символі потроху стає цей Митний союз, як оце «собирание земель русских». І це переходить межу політичної раціональності, мені здається. А Україна чітко каже: «3+1». Тобто ми готові з ними співпрацювати на всіх позиціях (зона вільної торгівлі, все, що завгодно), але скажіть нам, будь ласка, якою буде ціна на газ? Якою виявиться гарантія наповнення нашої газотранспортної системи?» – каже Юрій Рубан.

Газ газом, інтеграція інтеграцією, але Янукович та Путін обговорять ще чимало тем. У прес-службі Кремля зауважили, що президенти планують приділити час «і культурним питанням». А саме – спільному святкуванню 1025-річчя Хрещення Русі, яке відзначатимуть нинішнього року, і 200-ліття Тараса Шевченка наступного року.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG