Доступність посилання

ТОП новини

Закон про вищу освіту: коли чекати ухвалення?


Київ – Співавтор скандального законопроекту про вищу освіту Сергій Ківалов розповів Радіо Свобода, що не виключає можливості удосконалення провладного проекту закону з урахуванням кращих напрацювань інших, якщо його проголосують у першому читанні. Між тим освітяни та експерти досі не можуть дійти єдиної думки щодо ухвалення закону про вищу освіту. І поки автори альтернативних документів критикують одне одного, студенти протестують.

«Нам навчатися! Нам вирішувати! Ківалов! Калєтнік! Сорока! Вийдіть до студентів!» – закликали депутатів-регіоналів на Банковій студенти, вимагаючи відкликання законопроекту про вищу освіту, який «звужує їхні права і свободи, нівелює університетську автономію та поглиблює корупцію в освіті».

Подібні недоліки у провладному документі вбачає і один із авторів опозиційного законопроекту, голова профільного комітету з питань освіти та науки Лілія Гриневич. На її думку, ухвалення провладного проекту закону допустити не можна, адже документ «фактично закріплює ручне керування вишами».
Це адміністративно-командна модель, яка може погіршити ситуацію із зловживаннями у вищій освіті
Лілія Гриневич

«Концентрація всіх повноважень у Міністерстві освіти – це адміністративно-командна модель, яка може погіршити ситуацію зі зловживаннями у вищій освіті. Пропонується звуження справедливого доступу до вищої освіти: автори вирішили поряд з ЗНО впровадити вступні іспити, а на платне навчання взагалі не вимагати результатів зовнішнього незалежного оцінювання», – сказала Лілія Гриневич у інтерв’ю одному з українських телеканалів.

Ківалов не хоче виходити з гри, а Табачник не проти альтернативного проекту

Між тим один зі співавторів провладного законопроекту регіонал Сергій Ківалов у коментарі Радіо Свобода наголосив, що не погоджується з такими закидами. Каже, гарантія автономії вишів є однією з головних переваг їхньої ініціативи. Тож попри критику ні він, ні його колеги законопроект відкликати не збираються, запевнив депутат.
Ми говоримо про євро стандарти, а у нас закон «Про вищу освіту» 20-річної давнини
Сергій Ківалов

«Так, ми не все передбачили. Якщо наш законопроект пройде перше читання, ми використаємо те найкраще, що напрацьоване у всіх законопроектах. Наприклад, все, що пов’язане з молодшими спеціалістами, чи питання, пов’язані з коледжами. Не важливо, яке прізвище буде стояти під законопроектом. Важливо, щоб ми нарешті ухвалили цей закон, бо ми говоримо про євростандарти, а у нас закон «Про вищу освіту» 20-річної давнини», – зазначив депутат.

Тим часом міністр освіти та науки Дмитро Табачник не виключає можливості розробки альтернативного, компромісного проекту про вищу освіту, вважаючи це «найкращим шляхом» у вирішенні питання.

«Це треба питати у депутатів – авторів законопроекту, наскільки вони готові до компромісу. Думаю, що не закритий шлях до пошуку спільного бачення», – вважає міністр.

Експерт: 2013 – найбільш сприятливий для ухвалення закону про освіту

Затягування з ухваленням закону про вищу освіту колишній заступник міністра освіти і науки Павло Полянський пояснює відсутністю у можновладців політичної волі. При цьому 2013 рік, на його думку, є найбільш сприятливим для остаточного розв’язання питання. Адже позаду парламентські вибори, а попереду президентські, які будуть ще більше його політизувати.

Однак експерт не бачить можливим народження освітнього закону на основі провладного проекту.

«Всі розуміють, що законопроект Калєтніка-Ківалова розроблений Міністерством освіти і науки. А законопроекти Згуровського та Яценюка-Гриневич спрямовані чітко на європейський вектор розвитку освіти і, що важливо, наукових досліджень. Передбачаю, що вони згодні об’єднати зусилля і після першого читання зробити консолідований документ», – наголосив він у коментарі Радіо Свобода.

Між тим, яким би не був остаточний законопроект, він неодмінно повинен стосуватися академічної свободи, вільного студентського самоврядування, передання університетам права власності на будівлі і наукові об’єкти, а також авторського права на наукові розробки, впевнені освітяни.

Законодавчі зміни у сфері вищої освіти в Україні, за оцінками експертів, востаннє відбувалися ще у 2002 році, після чого про суттєві реформи у цій галузі деякий час не йшлося. http://cedos.org.ua/compare2

Розмови про модернізацію законодавства, що регулює вищу освіту, поновилися у 2007. А три відповідні законопроекти: провладний (за авторства депутатів-регіоналів Ківалова-Калєтніка-Сороки), опозиційний (Яценюка-Гриневич) та громадський (розроблений під керівництвом ректора КПІ Михайла Згуровського)з’явилися у парламенті лише наприкінці 2012 – початку 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG