Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Дніпропетровщині: сумнівні технології в дії?


Дніпропетровськ – У неділю на Дніпропетровщині обирали депутатів обласної та міської рад – замість тих, які вибули, ставши парламентарями. За офіційними даними виборчкому, на виборах до обласної ради перемогу здобули провладні кандидати. Натомість результати виборів по єдиному округу до міськради досі не відомі. Офіційно триває підрахунок голосів. Натомість опозиція вважає, що виборчкоми просто фальшують дані. Спостерігачі тим часом заявили, що нинішні місцеві вибори на Дніпропетровщині відбулися з порушеннями і що були застосовані вже відомі сумнівні технології. Самі виборці натомість мало вірять, що недільне голосування щось суттєво змінить в житті регіону.

За офіційними даними, на виборах до Дніпропетровської обласної ради у п’яти округах перемогли кандидати-регіонали і на одному – комуніст. Явка виборців була досить низькою – від 19% до 48%.

Голова обласної виборчої комісії Павло Шандиба у понеділок зробив висновок: вибори до облради відбулися спокійно, в рамках законодавства.

«У бюлетенях – по дві галочки різними ручками»

Натомість результати виборів по єдиному округу до міської ради досі не відомі. Офіційно – триває повторний підрахунок голосів. Опозиція заявляє, що виборчком підтасовує дані, аби вкрасти перемогу в їхнього висуванця, кандидата від «Батьківщини» Вадима Шебанова.

Як повідомив Шебанов Радіо Свобода, на дільницях округу його представники вели паралельний підрахунок голосів, і за цими даними він веде перед. Однак він не виключає, що переможцем оголосять суперника-регіонала. За словами опозиціонера, під час повторного підрахунку голосів дивним чином почали з’являтись зіпсовані бюлетені.
У бюлетенях, де голоси за мене, тепер виявляється по дві галочки
Вадим Шебанов

«Знову відбувається порушення законодавства. Зараз через скаргу кандидата від Партії регіонів триває перерахунок голосів комісіями. Примітно, що у бюлетенях, де голоси за мене, тепер виявляється по дві галочки, дві галочки – поставлені різними ручками. Зараз ми подивимось, як перерахують бюлетені, а потім будемо думати, що далі робити. Ми вели відеофіксацію підрахунку голосів на кожній дільниці», – розказав Радіо Свобода Вадим Шебанов.

У міській виборчій комісії ситуацію з повторним підрахунком голосів коментувати відмовляються. Офіційні результати виборів, швидше за все, будуть у вівторок, повідомила Радіо Свобода працівниця комісії, яка не захотіла назвати своє прізвище. Чим пояснюється таке зволікання, вона не сказала.

«Я думаю, що це буде не раніше, ніж завтра або післязавтра. Я вам на це питання не відповім», – зазначила член комісії.

У штабі Партії регіонів довибори до міської ради коментувати не хочуть, натомість про перемогу у п’яти округах у довиборах до обласної ради регіонали вже відзвітували.

«Явка видається сумнівною, людей на дільницях не було»

Про те, що місцеві вибори на Дніпропетровщині відбулися з порушеннями, заявляють в громадянській мережі «Опора». Як зазначив у коментарі Радіо Свобода координатор об’єднання Сергій Федько, ще під час виборчої кампанії фіксували непоодинокі випадки застосування адмінресурсу і певні спроби влади приховати сам факт виборів. А в день виборів, каже спостерігач, влада вдалась до вже перевірених сумнівних методів – підвезення виборців до місць голосування, забезпечення 100-відсоткового голосування на закритих дільницях, «підказування» членами виборчих дільниць під час голосування вдома тощо. Сергій Федько також сказав, що має сумніви щодо офіційної явки виборців.
Ми спостерігали за тим, як люди випадково дізнавались про вибори від знайомих, що виходили з дільниці
Сергій Федько

«Ми підходили до столів, де видавали бюлетені, й дивились на аркуші списків виборців, і ці аркуші були майже порожні. Максимум можна дати до 10% явку виборців. Це з натяжкою. Ми ще припускаємо, що на закритих дільницях, у лікарнях, вийшла 100-відсоткова чи 120-відсоткова явка. Ми знаємо, як на кожних виборах всіма способами збільшується кількість ліжкомісць… Також ми спостерігали за тим, як люди випадково дізнавались про вибори від знайомих, що виходили з дільниці. «А що, сьогодні вибори? Тоді я сходжу за паспортом і проголосую». Люди особливо не знали про вибори. Явка видається сумнівною. Абсолютно не зрозуміло, за рахунок чого можна було натягти таку явку, коли людей на дільницях не було», – сказав Радіо Свобода координатор «Опори».

Дніпропетровці, які у неділю ходили на дільниці, натомість зазначають, що були мало поінформовані про вибори і визначались із кандидатами буквально в останній момент. Люди мало вірять, що недільне голосування суттєво змінить ситуацію в регіоні.

«Десь тижні за два знав, що будуть вибори. На місці визначався учора, прийшов і визначився»

«Ні, не знав. І на жаль, ніде не написано було, ніде не чути. В жодному будинку в нашому районі запрошень не дали. Влада так… Ми думаємо, що це було спеціально»

«Про вибори поінформували в останній момент, до того нічого не знали. Чи змінять щось вибори? Я думаю, ні»

«Дуже хочеться, щоб щось змінилось. Я, наприклад, чекаю, що вони вже щось зроблять з Набережною, щоб можна було піти і, як в парку, відпочити»

Довідка. 3 березня 2013 року на Дніпропетровщині обирали шість депутатів обласної та одного депутата міської ради – замість тих, які втратили мандати, ставши народними депутатами України. На місця шести депутатів обласної ради, які вибули, претендувало 55 осіб, тобто понад 9 осіб на місце. На місце депутата міської – 11 кандидатів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG