Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція: документи про позбавлення Власенка мандата сфальсифіковані


Київ – Опозиція зірвала погоджувальну раду перед початком пленарного тижня Верховної Ради через намагання керівництва парламенту позбавити Сергія Власенка депутатських повноважень. У Партії регіонів запевняють, що цей депутат суміщає роботу у парламенті з адвокатською діяльністю, тому регламентний комітет і ухвалив відповідне рішення. Водночас в опозиції запевняють, що сфальсифіковані і рішення парламентського комітету з питань регламенту, і документи, на підставі яких він ухвалював своє рішення.

Депутати від «Батьківщини» заблокували роботу погоджувальної ради з вимогою відкликати з Вищого адміністративного суду позов про позбавлення депутатських повноважень члена фракції Сергія Власенка. Цей позов ґрунтується на сфальсифікованому рішенні регламентного комітету, заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

«Сергій Власенко не є адвокатом, не займається адвокатською діяльністю, а тому не може бути позбавлений статусу народного депутата України. Ми хотіли б, щоб голова парламенту Володимир Рибак негайно відкликав сфальшовану позовну заяву, яка прийнята на підставі сфальшованого рішення регламентного комітету», – наголосив Яценюк.

Арсеній Яценюк також заявив, що опозиція подасть заяву про злочин, скоєний головою регламентного комітету Верховної Ради Володимиром Макеєнком.

Разом із Власенком із Верховної Ради піде і регіонал?

Натомість голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов запевнив, що 27 лютого відбулося засідання регламентного комітету, що ухвалив рішення про позбавлення Сергія Власенка мандата. Крім того, він відзначив, що його фракція зробила подання щодо позбавлення депутатства Власенка у відповідь на такий самий крок опозиції щодо депутата Андрія Веревського.
Є депутати які перебувають поза законом, а є депутати, до яких закон застосовується за повною програмою
Олександр Єфремов

«Є депутати, які перебувають поза законом, а є депутати, до яких закон застосовується за повною програмою. Щойно з’явилася відповідна заява на Веревського, одразу були представлені відповідні документи на Власенка. Ні у регламентного комітету, згідно з законом, ні у спікера не було підстав чинити інакше», – зауважив Єфремов.

Є лист, що Власенко адвокат – Макеєнко

У свою чергу, голова парламентського регламентного комітету Володимир Макеєнко заявив, що на вимогу Верховної Ради депутати отримали від спілки адвокатів документ, де підтверджена адвокатська діяльність Власенка.

«Ну якщо є оцей лист від Національної асоціації адвокатів, який надійшов на Голову Верховної Ради… На даний час Власенко як адвокат внесений до реєстру адвокатів України. Теж саме по Веревському. Якщо вони є, ці листи, то вони є!» – наголосив Макеєнко.

Голову регламентного комітету пора міняти – Карпунцов

Утім, члени регламентного комітету Верховної Ради від опозиції наголошують на незаконності рішення щодо позбавлення Сергія Власенка мандата. А перший заступник голови цього комітету, депутат від УДАРу Валерій Карпунцов, звертаючись до Володимира Макеєнка, зазначив, що ситуація вимагає зміни голови комітету з питань регламенту.
Ви вчинили не як голова регламентного комітету, а як підлеглий в ієрархії Партії регіонів
Валерій Карпунцов

«Засідання комітету не було. На нашу вимогу надати протокол і стенограму засідання комітету Ви не відреагували. Ви вчинили не як голова регламентного комітету, а як підлеглий в ієрархії Партії регіонів. Доки не буде регламентного комітету під керівництвом опозиції, опозиційні партії не можуть брати участь», – сказав Карпунцов.

Опозиція не вирішила, чи блокувати Верховну Раду

Пізніше Арсеній Яценюк повідомив, що Голова Верховної Ради Володимир Рибак відмовився відкликати з Вищого адміністративного суду позов про дострокове припинення повноважень депутата від «Батьківщини» Сергія Власенка. Відтак, голова фракції «Батьківщина» запропонував припинити засідання погоджувальної ради. «Свобода» та УДАР підтримали цю пропозицію. Зрештою, депутати не визначилися щодо подальшого порядку денного сесії Верховної Ради і розійшлися.

Водночас Аресеній Яценюк не відповів на запитання журналістів, чи буде опозиція блокувати роботу парламенту у вівторок.

1 березня голова політради «Батьківщини», депутат Олександр Турчинов заявив, що Голова Верховної Ради Володимир Рибак вніс до Вищого адміністративного суду України подання щодо можливості позбавити Сергія Власенка депутатського мандата у зв’язку з тим, що він незаконно суміщає депутатську діяльність із адвокатською.

За його словами, 28 лютого 9 із 17 членів регламентного комітету Верховної Ради провели засідання, не повідомляючи про це 8 опозиційних колег, на якому ухвалили рішення про те, що Власенко має бути позбавлений депутатства через те, що займається адвокатською діяльністю. При цьому Турчинов нагадав, що Власенко 22 лютого написав заяву про позбавлення його права займатися адвокатською діяльністю.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG