Доступність посилання

ТОП новини

Свідок у справі Щербаня і захист Тимошенко: хто кого звинувачує?


Київ – Юлію Тимошенко 4 березня не привезли до Печерського суду Києва на допит свідка вбивства депутата Євгена Щербаня. Проте захисники екс-прем’єра оприлюднили інформацію, яка спростовує участь Тимошенко та Лазаренка у замовленні убивства бізнесмена та політика, і знайшли свідчення, що загибель Щербаня була вигідна родичам свідка. Представники прокуратури в суді визнали, що для них це стало несподіванкою.

Колишній прем’єр Юлія Тимошенко через стан здоров’я відмовилася від етапування з Харкова до Києва для участі в судовому засіданні з допиту свідка у справі вбивства депутата Євгена Щербаня. Про це повідомляє пенітенціарна служба. Зі свого боку, захисники Юлії Тимошенко в суді обурилися тим, що свідка допитуватимуть без неї. За їхніми словами, вона неодноразово висловлювала бажання прибути на суд особисто, і її не мали права не доставити.

Сьогодні суддя Печерського суду Ганна Медушевська (у приміщенні Апеляційного суду Києва) допитала свідка у справі Володимира Щербаня – екс-голову Донецької обласної державної адміністрації, однофамільця та бізнес-партнера убитого. Володимир Щербань заявляє, що не сумнівається в причетності Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році.

«Як свідок, я розумію, чому мене викликали сюди. Я вважаю причетними і Лазаренка-виконавця, і замовника Тимошенко до вбивства мого колеги, товариша, однофамільця», – сказав Щербань під час вільних пояснень на допиті в суді.

Як Щербань розповів однофамільцеві, що його можуть убити

Свідок розповів, що він був бізнес-партнером Щербаня, часто з ним спілкувався, мав приятельські стосунки, і якось під час поїздки до США Євген Щербань, за словами Володимира Щербаня, сказав йому про свої побоювання, що його вб’ють.

«Він говорить: «Володю, мене розстріляють… Я бачу, що за мною їздять машини, я знаю, що буде далі, вони не зупиняться. Мені нещодавно погрожував Лазаренко»», – розповів Щербань.

Він також повідомив, що для нього екс-прем’єри Тимошенко і Лазаренко були одним цілим: і щодо бізнесу, і стосовно роботи в уряді.

За словами свідка, між Щербанем, з одного боку, і Тимошенко й Лазаренком, з іншого боку, був конфлікт бізнес-інтересів: Євген не хотів віддавати монопольні права на продаж газу на Донеччині компанії ЄЕСУ, на чому наполягав Лазаренко.

З іншого боку, захисник Тимошенко, депутат Сергій Власенко поцікавився, що стало підставою для конфлікту з Євгеном Щербанем, якщо компанія Лазаренка ЄЕСУ отримала доступ на донецький ринок ще до його смерті, а Щербань в одному з останніх інтерв’ю на відео цілком щиро назвав Лазаренка достойним кандидатом на посаду прем’єра.



Свідок Володимир Щербань назвав це політичною грою свого однофамільця: «Щербань був політиком. Він це говорив на люди. Але реально Лазаренко йому не подобався, і він про це розмовляв зі мною».

Захисники Юлії Тимошенко поцікавилися, чому інформацію про можливу її причетність до вбивства Володимир Щербань не повідомляв правоохоронцям 14 років, хоча цього вимагав Кримінальний кодекс. Володимир Щербань пояснив, що боявся помсти Тимошенко і Лазаренка до сьогодні.

Чому син свідка отримав кошти дружини вбитого?

Одне з останніх запитань захисту Тимошенко змусило втратити самовладання і свідка, і прокуратуру, і суддю. Сергій Власенко поцікавився, чи було збігом обставин те, що перед загибеллю Євгена Щербаня його однофамілець і партнер Володимир звільнився з керівних посад в області, поїхав до Греції, а після загибелі Євгена два мільйони доларів перейшли з рахунку дружини вбитого на рахунок сина Володимира Щербаня.
Який стосунок має до справи Щербаня його однофамілець?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прокурори стали обурюватися, суддя без пояснень зняла це питання. І заборонила Власенкові надавати судові квитанцію про цей платіж і показувати відео з інтерв’ю Євгена Щербаня.

Сергій Власенко після суду заявив, що це не є випадковістю.

«Звинувачують Тимошенко. Тим часом колишні бізнес-партнери розкрадають кошти родини загиблого. Два мільйони доларів – у 1996 році це були великі кошти, це майже все, що було на рахунку загиблої разом з Євгеном Щербанем його дружини. Але суд це не цікавить. Як і те, що сам Євген Щербань на відео запевняє, що не має жодних конфліктів з Лазаренком», – зазначив Власенко.

Інформація про надходження грошей з рахунків убитої дружини депутата Євгена Щербаня на рахунки сина екс-глави Донецької ОДА Володимира Щербаня Артема стала новиною для прокуратури. Про це після сьогоднішнього засідання Печерського райсуду в справі про вбивство Євгена Щербаня заявив представник держобвинувачення Олег Пушкар, передає кореспондент Радіо Свобода.

За його словами, Генпрокуратура перевірятиме цю інформацію.

На наступному засіданні суду в справі про вбивство депутата Євгена Щербаня можуть допитати свідка з боку захисту Олександру Кужель. Про це після сьогоднішнього засідання Печерського райсуду Києва заявив захисник екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

За його словами, наступне засідання відбудеться 7 березня.

Водночас, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, представники прокуратури відмовилися назвати загальну кількість свідків, яких планують допитувати в справі Щербаня.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG