Доступність посилання

ТОП новини

15-річний американець винайшов тест для виявлення раку


Київ.Променевий терапевт Андрій Леонович показує кібер-ніж для видалення онко пухлин через екрани
Київ.Променевий терапевт Андрій Леонович показує кібер-ніж для видалення онко пухлин через екрани
Незважаючи на успіхи науковців та лікарів, рак залишається однією з найнебезпечніших хвороб. Так, за прогнозами експертів, цього року від ракових захворювань помре 580 тисяч американців.

Поміж усіх типів хвороби, рак підшлункової залози - один з самих небезпечних. Проблема полягає у лікуванні цієї хвороби, рання діагностика. Існуючі тести коштовні та малоефективні.

Тож, науковий світ з особливим ентузіазмом зустрів винахід 15-річного хлопчини з Мериленду, який розробив дешевий і простий спосіб виявлення раку підшлункової залози на ранньому етапі. Винахід підлітка, потенційно здатний зберегти життя тисячам людей.

У травні минулого року Джек Андрейка став переможцем найбільших у світі міжнародних змагань юних науковців та інженерів, що пройшли у місті Піттсбург.

На той момент п’ятнадцятирічний Джек став наймолодшим переможцем за всю 63-річну історію конкурсу. На шляху до головної нагороди – сімдесят п’ять тисяч доларів, Джек обійшов півтори тисячі фіналістів з сімдесяти країн світу.

Любов до науки Джек виявляв з дитинства. Його захоплення завжди підтримували батьки. А старший брат Люк, за два роки до Джека, став переможцем у кількох категоріях на цьому ж конкурсі з проектом вивчення впливу на довкілля витоку кислоти з відпрацьованих копалень.

Учень звичайної середньої школи у Мериленді, Джек отримав головний приз конкурсу за створення простого, дешевого способу виявлення раку підшлункової залози. Як розповідає Джек, цією темою він зацікавився після смерті близької його родині людини від цієї хвороби:

«Я порився в Інтернеті і побачив, що у 85% випадків, рак підшлункової залози виявляють запізно, на етапі коли шанси людини вижити, складають лише два відсотки. Я вирішив, так не повинно бути. Потрібно щось робити».

З того ж Інтернету, Джек дізнався, що в крові хворих на цей тип раку підвищується рівень протеїну месотиліну. Попросившись в лабораторію при Університеті імені Джонса Гопкінса, Джек розробив простий паперовий сенсор. Достатньо лише однієї краплі крові чи сечі, аби виявити у людини ознаки раку. Його тест працює з точністю 90%, і виявляє хворобу раніше ніж будь-які попередні методи.

«Цей сенсор у 400 разів більш чутливий за попередні, у 168 разів швидший і у 26 тисяч разів дешевший. Сенсор коштує лише три центи, і результати готові за 5 хвилин», - зазначив молодий винахідник.

Невідомо чи реалізував би Джек свою ідею, якби не доктор наук Анірбан Мейтра. Він єдиний з двохсот науковців позитивно відповів на електронного листа, в якому Джек описав свою ідею, план, бюджет та часові рамки виконання проекту. Професор Мейтра розповідає:

«Я чесно скажу, дуже здивувався коли дізнався, що пише 15-річний хлопчина. Я захотів познайомитися з цим, безперечно, талановитим хлопцем, почути його думки, тож зателефонував йому. Він мене вразив».

Мейтра виділив Джеку куточок в своїй лабораторії та наставника. Хлопчина працював над своїм проектом сім місяців, кожного дня після школи, інколи далеко за північ, по вихідним, у День Подяки, на Різдво і навіть у свій день народження. Нещодавно Джек закінчив процес реєстрації свого винаходу і зараз працює над версією тесту, яка б у майбутньому могла б продаватися в аптеці.

Після перемоги, Джека Андрейку почали запрошувати з виступами на конференції по всьому світу. Минулого року він брав участь у роботі Глобальної Ініціативи Клінтона, конференції на який провідні науковці світу обговорюють нагальні проблеми людства. Доктор Мейтра не здивований успіхам свого підопічного:

«Джек Андрейка - ім’я, яке ви почуєте не раз протягом наступних 10-20 років. Якщо він добився такого успіху у 15 років, хто знає що він придумає у 25 чи 35 років».

І можна лише здогадуватися, скільком людям врятує життя тест розроблений підлітком з провінційного містечка у штаті Мериленд.


(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG