Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали хочуть забирати мандати у депутатів-блокувальників


Київ – Опозиціонери знову заблокували парламент, вимагаючи відкликати позов спікера про позбавлення повноважень депутата від «Батьківщини» Сергія Власенка. У парламентській меншості вважають, що намагання позбавити Власенка мандата є спробою вплинути на перебіг розгляду кримінальних справ, порушених проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яку він захищає у судах. Водночас у Партії регіонів це заперечують і наполягають на тому, що Сергій Власенко має адвокатську практику, що суперечить закону про статус народного депутата.

Рішення регламентного комітету Верховної Ради про те, що Сергій Власенко поєднує статус депутата і адвокатську діяльність, зрежисоване з Банкової і відбулося з порушеннями закону, вважає депутат від «Батьківщини» Сергій Сас.

«Це все є боротьба не стільки зі Власенком, скільки боротьба з Тимошенко. Для того, щоб внести певний дисбаланс у захисті, певну нервовість. У суді відбувається допит свідків у справі Щербаня, справа по ЄЕСУ у Харкові.. А з іншого боку, щоб залякати інших народних депутатів, відносно яких уже порушені десятки справ», – зазначає Сергій Сас.

За його словами, коли регламентний комітет Верховної Ради ухвалив рішення щодо Сергія Власенка 27 лютого, він уже не був адвокатом, оскільки 22 лютого Львівська колегія адвокатури прийняла його заяву, в якій він відмовляється від адвокатського статусу.

Переговори щодо розблокування Верховної Ради не проводяться – Єфремов

Переговори між лідерами парламентських фракцій щодо розблокування роботи Верховної Ради наразі не проводяться, заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За його словами, нового етапу переговорів із цього питання поки що не призначили. Тим часом, депутати від Партії регіонів працюватимуть «за планом», повідомляє Єфремов.

«Депутати від Партії регіонів будуть працювати за планом над законопроектами у комітетах. Також вони працюватимуть відповідно до плану, який є у фракції щодо нарад і заходів, які проводитиме фракція», – зазначає Єфремов.

Блокувальників слід позбавляти депутатських повноважень – Олійник

У Партії регіонів вважають за необхідне найближчим часом ухвалити закони про відповідальність депутатів за неучасть у роботі парламенту. За словами регіонала Володимира Олійника, у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який передбачає покарання за участь у блокуванні роботи парламенту.

«Я зареєстрував закон, і думаю, що ми будемо наполягати на прийнятті такого закону про особливу процедуру щодо тих, хто блокує», – наголошує Олійник.

Ця процедура передбачає, що або Голова Верховної Ради, або 226 народних депутатів своїм рішенням, або 10% жителів виборчого округу можуть ініціювати питання про необхідність звернутися до суду про позбавлення повноважень депутата, який блокує роботу Верховної Ради.

Невідомо, як далі розгортатимуться події – Кошулинський

У свою чергу опозиція має намір вимагати позбавлення депутатських повноважень парламентарів, які не лише суміщають депутатську діяльність із професійною, а й тих, хто має подвійне громадянство. Таких у парламенті близько 20 осіб, заявляє заступник Голови Верховної Ради, депутат від «Свободи» Руслан Кошулинський.

Водночас, віце-спікер не зміг змалювати перспектив щодо розблокування роботи парламенту.
Це є зведення порахунків. З огляду на те, що вони програли персональне голосування
Руслан Кошулинський

«Це є, скажімо, такий Рубікон, після якого невідомо, як будуть далі розгортатися події, з огляду не що такого не було, коли у такий незаконний спосіб зводять порахунки, бо я вважаю, що це є зведення порахунків. З огляду на те, що вони програли персональне голосування і технологічно мають відіграти це», – зауважує Кошулинський.

Більшість готова «через день-два» розблокувати сесійну залу – Рибак

У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявляє, що парламентська більшість готова «через день-два» розблокувати сесійну залу.

Тим часом, Вищий адміністративний суд України переніс на середу розгляд позову про позбавлення депутатських повноважень захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка.

Також у вівторок Вищий адмінсуд достроково припинив повноваження народного депутата з фракції Партії регіонів Андрія Веревського. Як ідеться у позовній заяві, яку оголосила суддя, 27 лютого цього року комітет Верховної Ради з питань регламенту та депутатської етики ухвалив висновок про несумісність депутатського мандату Веревського з підприємницькою діяльністю, яку він веде.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG