Доступність посилання

ТОП новини

Путін прагне провалити інтеграцію України в Європу (європейська преса)


Прага – Під час зустрічі президентів Росії та України у вівторок під Москвою, Володимир Путін, як зауважують європейські газети, намовляв свого гостя з України Віктора Януковича до інтеграції Києва в підконтрольні Москві економічні структури на кшталт Митного союзу. Тимчасом ЄС цього тижня озвучив бажання брати участь у тристоронньому газовому консорціумі щодо модернізації української газотранспортної системи разом з Україною і Росією. Деякі експерти не виключають, що промосковське лобі в ЄС використовує справу Юлії Тимошенко з метою провалу євроінтеграційних планів України.

Польська Gazeta Wyborcza вказує на те, що нова зустріч президента Росії Володимира Путіна з його українським колегою Віктором Януковичем в підмосковній резиденції Завидово ще раз підтвердила наміри Кремля провалити євроінтеграційні плани Києва. Глава Кремля визнав, що питання вступу України до Митного союзу є проблемою «політичного вибору» Києва. Путін також намагався на фактах переконувати в економічній доцільності вступу України до підконтрольної Москві економічної структури з політичним підтекстом. Газета з Варшави також наголошує, що розмови Путіна з Януковичем у вівторок «носили закритий характер». Ніякого офіційного документа про підсумки цієї робочої зустріч президентів двох сусідніх країн не оприлюднювали. Але, як наголошує польська газета, Путін не приховував під час цих переговорів із Януковичем, що головна мета Кремля – бачити Україну в Митному союзі. А це є перший крок Москви, як зауважує видання, до створення Євразійського економічного союзу, господарсько-політичного конкурента ЄС. Ніхто не приховує, як мовиться у статті Gazeta Wyborcza, що ключовим елементом тиску Росії на Україну є «російський газ». Ціна на цей газ для Києва, яку підписала у 2009 році в газовій угоді з Москвою тодішній Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, на думку Президента Януковича, є «петлею на шиї для України». Кремль продовжує наполягати на тому, що зниження вартості газу чітко пов’язане зі вступом України до проросійського Митного союзу.

Опозиція в Києві, як інформує московська «Независимая газета», вимагає від Президента Януковича звіту перед Верховною Радою щодо його переговорів із Володимиром Путіним. Зокрема, ініціатор цього звіту, партія УДАР Віталія Кличка, хоче довідатися від Віктора Януковича, чи він не анулював на переговорах з Путіним ті домовленості, які Україна тижнем раніше досягнула з ЄС у Брюсселі. Газета з Росії цитує експертів, котрі вважають, що Кремль піде на все, щоб зірвати процес євроінтеграції України, включно з «тимчасовим, сприятливим на 2-3 роки, режимом економічних преференцій, які дозволили б Києву вирішити соціальні негаразди, а Януковичу піти на вибори 2015 року». Аналітики також вважають, що для Кремля на карту поставлено стратегічне зміцнення позицій у Східній Європі, коли без України зробити це Москві буде неможливо. Тому можна лише здогадуватися, про що вели мову Путін та Янукович у Завидово. Але, на думку цитованих тут експертів, чекати залишилося не довго, бо через три місяці стане ясно, чи готова Україна йти на зближення з ЄС. Тут же газета з Москви наводить думки політолога з Києва Костя Бондаренка, котрий вважає, що «ЄС не ставить процес євроінтеграції України у залежність від долі Юлії Тимошенко» та наголошує, що нині в ЄС активізувалася група проросійських (російського «Газпрому») лобістів, котрі намагаються через справу Тимошенко «провалити процес зближення України з ЄС».

Брюссельське видання EUObserver інформує про чітку заяву Єврокомісії щодо прямої зацікавленості ЄС у тристоронньому газовому консорціумі щодо модернізації газотранспортної системи України. Цього тижня, як цитує брюссельське видання, комісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер чітко заявив про пропозиції ЄС Україні щодо цього консорціуму – за участі ЄС, «Нафтогазу України» і російського «Газпрому». Еттінґер наголосив, що мета участі ЄС у цьому консорціумі – стабілізація енергетичних стосунків та гарантування Європі безперебійного постачання газу з Росії через Україну. Тут також відзначено непрозорість російсько-українського газового ринку. Видання пише, що один із «газових баронів» України, Дмитро Фірташ, у 2008 році зізнався американському дипломату, що «російський гангстер» Семен Могилевич організував його перші інвестиції в цю галузь. (Тут варто зазначити, що підприємець раніше вже заперечував дані Wіkileaks про свої ділові контакти з Могилевичем – Р.С.)

Тим часом неназваний дипломат ЄС сказав EUObserver, що «Газпром» є «рукою ФСБ», головної розвідувальної служби Росії. Він також додав, що «стратегічна мета Росії – крок за кроком збільшувати свій вплив в Україні та не допустити її інтеграцію в ЄС і примусити Київ приєднатися до Митного союзу під егідою Росії». Для цього «Газпром» має наміри стати співвласником «Нафтогазу України», вважає цей дипломат. Тут також відзначено наміри Росії збудувати в обхід України новий газогін «Південний потік» та плани ввести його у дію вже до кінця 2015 року. Видання з Брюсселя також цитує Ґюнтера Еттінґера, котрий наголосив цього тижня, що ЄС не підтримує цей проект, ні грошима чи будь-як інакше.

Чеська Lidove noviny інформує, що суд Чехії відмовив на початку цього тижня української порнозірці Насті Гаґен та її родині у надання притулку в країні. Відомо, що Настя, її чоловік та троє їхній дітей бояться повертатися в Україну, де дорослим членам родини загрожує звинувачення в пропаганді порнографії та ув’язнення. Тут також повідомляється, що Настя продовжить намагання залишитися з родиною в Чехії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG