Доступність посилання

ТОП новини

Польські та українські єпископи не домовилися про спільну заяву з приводу Волинської трагедії


Римо-католицькій та Українській греко-католицькій церквам не вдалося досягти консенсусу про спільне звернення до вірних із нагоди 70-х роковин Волинської трагедії, що відзначатиметься в липні цього року, розповів у середу у Варшаві Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський Римо-католицької церкви в Україні.

Як повідомляє польське Католицьке інформаційне агентство (KAI), в середу на засіданні Конференції єпископату Польщі Мокшицький говорив про розбіжності, які виникли між українським та польським єпископами у процесі роботи над проектом заяви.

За словами архієпископа, формулювання «прощаємо і просимо пробачення», пропоноване УГКЦ, на думку поляків, є нонсенсом. «Чи котрась із сторін має моральне право до такої декларації? Там мусить бути виразне прохання «просимо пробачення», – вважає Мокшицький.

Архієпископ твердить, що греко-католицька сторона запропонувала два проекти пастирського листа, в яких оминалася суть справи. Як каже Мокшицький, в українських проектах ішлося про «братовбивство», спричинене «взаємними кривдами українців та поляків». Натомість, на думку римо-католицьких єпископів, використання в українському проекті листа різних евфемізмів та униканння таких термінів, як екстермінація, геноцид, етнічні чистки, є небезпечним.

За словами Мокшицького, в українському проекті не говорилося про «справжніх винуватців злочину» – українських націоналістів. Як повідомляє KAI, Мокшицький також висловив уболівання, що заклик римо-католиків до спільної молитви у другу неділю липня в усіх католицьких храмах не знайшов підтримки в УГКЦ.

В Україні криваві події 1943–44 років, у першу чергу на Волині, де загинула значна частина місцевого польського населення, але також і в інших регіонах західної частини України, розглядають переважно як відповідь українців на вбивства, які коїли поляки. У Польщі ж їх зазвичай вважають етнічною чисткою проти поляків, яку здійснили українські націоналісти, чи й «геноцидом».

За різними оцінками, у протистоянні і взаємознищенні в часи Волинської трагедії загинули кілька десятків тисяч (за деякими твердженнями, і понад сто тисяч) місцевих поляків і тисячі чи десятки тисяч українців.
XS
SM
MD
LG