Доступність посилання

ТОП новини

До переговорів в ООН без алкоголю закликають дипломати США


Американський дипломат при ООН закликав колег утриматись від вживання спиртного під час складних переговорів щодо бюджету. На його думку, від надмірної пиятики під час переговорів страждає не лише результат, але й репутація бюджетного комітету. Кореспондент Радіо Свобода при ООН поспілкувався з іншими дипломатами, щоб з’ясувати, що ж насправді відбувається під час і за кулісами переговорів у Нью-Йорку.

Випивати на роботі є майже прямим обов’язком дипломата: різні культурні події, прийняття, коктейль-парті, звані обіди і вечері неможливо уявити собі без тостів. Та, на думку американського посла при ООН з питань менеджменту та реформ Джозефа Торселли, інколи пиятика дипломатів переростає усі розумні межі. Особливо це стосується серйозних переговорів, які вимагають повної концентрації.

У понеділок, 4 березня, він офіційно виступив із пропозицією заборонити вживання алкоголю у приміщеннях для переговорів під час обговорення бюджетних питань, якими займається П’ятий комітет Генеральної асамблеї. Він закликав «відкласти шампанське для тостів до успішного завершення сесії і підтримати репутацію П’ятого комітету в процесі переговорів».

Дипломати розповідають, що переговори щодо бюджету є виснажливим марафоном, який починається у грудні і може тривати по кілька тижнів, зокрема, і в час Різдва. Переговори часто затягуються до глибокої ночі, перериваються і відновлюються знову. Нині вони якраз були відновлені.

Один американський дипломат, який побажав залишитися неназваним, повідомив кореспондентові Радіо Свобода, що нерідко дипломати з’являлися на ці зустрічі настільки п’яними, що лика не в’язали. Наприклад, один дипломат, якому доручили підбити підсумки зустрічі, напився до такого стану, що не міг набрати текст на комп’ютері.

«Тут не йшлося про те, щоб перехилити чарочку під кінець дня чи випити склянку вина, чи навіть віскі під час обговорення тексту, не йдеться навіть про те, щоб відсвяткувати з шампанським завершення переговорів», – пояснює американський дипломат.

На його думку, деякі дипломати приходять на переговори вже п’яними, бо використовують це як тактику, щоб ускладнити і заплутати обговорення.

Алкоголь сприяє чи заважає переговорам?

Проте інший дипломат, із яким спілкувався кореспондент Радіо Свобода при ООН, заявив, що не розуміє, в чому проблема, адже в П’ятому комітеті вже склалася певна традиція, коли алкогольні напої приносять на завершення переговорів в останній вечір.
Голова комітету близько півночі замовляє з десяток великих піц і неалкогольних напоїв. А росіяни звичайно дістають пару пляшок горілки

«За традицією, голова комітету десь вже близько півночі замовляє з десяток великих піц і неалкогольних напоїв, щоб люди не витрачали час на те, щоб іти додому вечеряти. А тоді росіяни звичайно дістають пару пляшок горілки», – розповідає дипломат ООН. За його словами, ніхто не п’є прямо у приміщенні для переговорів, і ті, хто п’ють, не беруть участь у переговорах.

Цей дипломат вважає, що алкоголь може бути навіть корисним для переговорів. «Не скерет, що інколи буває навіть дуже добре, коли люди, які весь час заважають досягнути консенсусу, перебувають у такому стані, коли вони не можуть заважати. Так що це інколи буває на руку самим американцям», – вважає він.

На думку африканського дипломата, який також бере участь в обговоренні бюждетних питань, пропозицію перетворити зону переговорів на зону, вільну від алкоголю, ніхто не підтримає, бо вона порушує товариську атмосферу.
Деякі росіяни приносять горілку, деякі африканські делегації приносять вино. Це потрібно вітати, а не звинувачувати

«Деякі росіяни приносять горілку, деякі африканські делегації приносять вино. Це потрібно вітати, а не звинувачувати. Звинувачувати потрібно тих людей, які залишаються вдома спати, а не приходять працювати до ООН по ночах», – вважає африканський дипломат.

Матеріал підготували Марія Щур та Courtney Brooks
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG