Доступність посилання

ТОП новини

МЗС застерегло закордон від «необґрунтованих закидів» у справі Власенка


Міністерство закордонних справ оприлюднило в середу ввечері заяву, в якій закликало міжнародних партнерів утримуватися від необґрунтованих закидів на адресу законодавчої, виконавчої та судової влади України у зв’язку зі справою про позбавлення депутатського мандата представника опозиційної партії «Батьківщина» Сергія Власенка.

Як заявили в МЗС, там «здивовані намаганням, зокрема, Державного департаменту США, давати політичні оцінки судовим рішенням та процесам, які лежать виключно в юридичній площині».

Крім того, повідомила прес-служба МЗС, «в Україні не залишилась непоміченою вибіркова увага виключно до справи народного депутата від опозиції». «Це створює враження, що окремі іноземні політики допускають можливість уникнення відповідальності перед законом для представників опозиції», – мовиться в заяві.

У заяві МЗС також висловило сподівання на «дієву підтримку зусиль зі зміцнення засад верховенства права, здійснення комплексного реформування судової системи в Україні, а також реалізації курсу на європейську інтеграцію» України.

У ЄС чільні представники Європарламенту і Єврокомісії вже критично висловилися в середу про європейські перспективи України після ухвали щодо Власенка.

Водночас згадана в заяві МЗС заява Держдепартаменту США була висловлена ще в вівторок, до ухвали суду щодо Власенка. З подібною заявою виступили тоді і в Євросоюзі.

Аргумент про «вибіркову увагу» до справи Сергія Власенка в той час, коли ВАСУ позбавив мандата також депутата-регіонала, висловлювали раніше в Партії регіонів.

Вищий адміністративний суд у середу ухвалив задовольнити позов Голови Верховної Ради Володимира Рибака про позбавлення депутатських повноважень представника «Батьківщини» Сергія Власенка на підставі суміщення ним повноважень депутата і адвоката. Захист Власенка доводив, що той, ставши депутатом, жодного разу не виступав як адвокат, хоча й мав адвокатське посвідчення.

У вівторок ВАСУ за схожим позовом достроково припинив повноваження депутата з фракції Партії регіонів Андрія Веревського, оскільки він одночасно був народним депутатом і керівником комерційної структури. В опозиції заявляли, що така була домовленість із самим Веревським, одним із десяти доларових мільярдерів України, який не хотів перешкод своїй підприємницькій діяльності.
XS
SM
MD
LG