Доступність посилання

ТОП новини

Меморіал жертвам Голодомору у Кіровограді – друга спроба


Пам’ятник жертвам Голодомору у Кіровограді спробують звести ще раз
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Пам’ятник жертвам Голодомору у Кіровограді спробують звести ще раз

Кіровоград – У Кіровограді знову планують звести пам’ятник жертвам Голодомору 1932–33 років. Це вже друга спроба. Попередній меморіал почали будувати 2008 року за бюджетні кошти. Проте фінансування припинили і будівництво заморозили. У центрі міста про нього нагадує лише бетонна основа. Завершувати роботи тут не збираються. Але громада вирішила: пам’ятникові жертв Голодомору бути. Проте іншому і в іншому місці. Активісти вже збирають кошти. Зараз мають трохи більше як 100 тисяч гривень.

На недобудований пам’ятник жертвам Голодомору, фактично, на бетонну брилу кілька років тому витратили 400 тисяч гривень бюджетних коштів. Один з авторів пам’ятника-недобудови Григорій Савченко, який, до речі, є автором і нового проекту, згадує: ознаки того, що пам’ятник не завершать, були ще на початку втілення у життя цього проекту. Проти його встановлення у зоні відпочинку городян були і архітектори, і окремі представники громади. Зараз майстер вже не шкодує, що проект не вдалося реалізувати.

«Проект був не зовсім вдалий. Наприклад, ті ж хрести, – каже Савченко. – Він був настільки складний. А монументальна скульптура тим і відрізняється, що має бути лаконічною і виразною».

Макет пам’ятника автори вже й не зберігають. У подвір’ї майстерні лише припадають пилом форми, які зробили для виготовлення частин знаку. Грошей за понад 60% виконаної роботи автор так і не отримав – припинили фінансування.

Бетонна брила за 400 тисяч гривень

Витрачені бюджетні 400 тисяч гривень пішли на проектну документацію, фундамент, бетонне покриття та тротуарну плитку навколо. Щоправда, представники опозиції вважають, що ця сума значно перевищує вартість реально зробленого.

«Я думаю, що там тупо вкрали гроші. Їх відмили. Якби мені як підприємцю дали в десять раз менше, я б збудував таке, а може, й краще», – говорить голова Кіровоградської обласної організації ВО «Свобода» Олександр Ромащенко.

Натомість висновок прокурорської перевірки це спростовує.

Що робити із недобудовою?

Що робитимуть із бетонною стелою за 400 тисяч гривень у центрі міста – поки не вирішили.

«Архітектори, фахівці, містобудівна рада обговорюють, що могло б бути побудовано на цьому місці, який варіант кращий. Набережна – місце відпочинку, тому думаємо над тим, що могло б бути цікаво молоді, відпочивальникам», – говорить секретар Кіровоградської міськради Ігор Волков.

Новий проект – виключно громадський

Новий проект ініціювала громада, а не влада. Гроші збирають самі і обходитимуться без бюджетних дотацій. На сьогодні зібрали 101 тисячу гривень. Цього не достатньо, тож планують залучати більше волонтерів для інформування.

«Для спорудження пам’ятника треба близько 500 тисяч. Виготовлено близько 30 скриньок. Вони зараз мандрують Кіровоградом і люди вкидають у них гроші. Тобто у скриньках, можливо, є до 1000 гривень. Ми ці скрині потім звеземо в одне місце і в присутності камер, комісій будемо відкривати», – говорить член ініціативної групи «Меморіал жертвам Голодомору» Олександр Ратушняк.

За проектом, меморіал жертвам Голодомору розташовуватиметься на місці нинішнього пам’ятного хреста, що на Фортечних валах. Він значно відрізнятиметься від нереалізованого проекту, зазначає скульптор Григорій Савченко.

«Сюжет цієї композиції: колосся, що піднімається; руки навколо колосся, які простягаються до того ж колосся, і колючий дріт, що обмежує доступ рук до цього колосся», – розповідає Савченко.

Макет пам’ятника виставили у холі міської ради, щоб будь-хто мав можливість оцінити його. Поки відгуки – переважно позитивні.

У тому, що цього разу завершити зведення меморіалу жертвам Голодомору 1932–1933 років вдасться, громадські активісти не сумніваються. Запорукою цього вважають те, що за справу взялася не влада, а громада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG