Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея пригрозила «випереджувальним ядерним ударом»


Нова північнокорейська балістична ракета на військовому параді у Пхеньяні, 15 квітня 2012 року. Частина спостерігачів вважає, що це насправді лише муляж
Нова північнокорейська балістична ракета на військовому параді у Пхеньяні, 15 квітня 2012 року. Частина спостерігачів вважає, що це насправді лише муляж
Північна Корея пригрозила сьогодні неминучою другою Корейською війною, скасуванням перемир’я 1953 року і випереджувальним ядерним ударом через чергові регулярні американсько-південнокорейські військові навчання, що почалися цими днями.

«Оскільки Сполучені Штати вирішили розпалити ядерну війну, наші революційні збройні сили здійснять своє право на випереджувальний ядерний удар, щоб знищити цитадель агресора і захистити найвищі інтереси нашої держави», – мовиться в заяві Міністерства закордонних справ Північної Кореї.

Верховне головнокомандування Корейської народної армії заявило, що оголосить повністю нечинною угоду про перемир’я на Корейському півострові 1953 року з 11 березня, коли досягне повного розмаху «американська репетиція ядерної війни», як назвало МЗС у Пхеньяні спільні навчання Південної Кореї і США.

Крім того, мовиться в заяві, «фарс» із ухваленням резолюції Ради безпеки ООН про санкції змусить Північну Корею «вдатися до ще потужнішого другого і третього контрзаходів раніше, ніж оголошували спершу». Припускають, що під цими «контрзаходами» у відповідь на санкції, якими Пхеньян уже погрожував раніше, можуть матися на увазі нові ядерні й ракетні випробування.

У заяві Пхеньян застеріг Раду безпеки від ухвалення резолюції про нові санкції, яку названо «кроком США в агресивній війні проти КНДР», пригрозивши відповісти всією своєю воєнною міццю.

У Раді безпеки ООН цими днями ведуть консультації щодо проекту резолюції про нові санкції проти Північної Кореї через порушення Пхеньяном низки попередніх резолюцій. Передбачені проектом санкції мають на меті значно обмежити здатності Північної Кореї далі розвивати її незаконні ядерну і ракетну програми.

Цей проект подали спільно США і Китай. Росія, за повідомленнями, дала знати, що підтримає його.

Світова спільнота розглядає способи покарати владу Північної Кореї через нещодавнє випробування в цій країні ядерного вибухового пристрою, здійсненого після запуску ракети в космос, який був, як вважають, випробуванням балістичної ракети. На такі ядерні і ракетні випробування Пхеньян не має права за попередніми резолюціями Ради безпеки ООН.
XS
SM
MD
LG