Доступність посилання

ТОП новини

У ПАРЄ розкритикували позбавлення мандата Сергія Власенка


Майліс Репс (л), Марієтта де Пурбе-Лундін (п), архівне фото
Майліс Репс (л), Марієтта де Пурбе-Лундін (п), архівне фото
Співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи висловили в четвер глибоке занепокоєння і розчарування з приводу позбавлення депутатського мандата Сергія Власенка рішенням Вищого адміністративного суду.

Це викликає передчуття, що його карають за те, що він є політичним союзником і захисником ув’язненої колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, мовиться в заяві, яку підписали співдоповідачі ПАРЄ у справі моніторингу України Майліс Репс і Марієтта де Пурбе-Лундін, а також доповідач ПАРЄ у справі відокремлення політичної і кримінальної відповідальності Пітер Омтзіхт.

Автори заяви висловили згоду з чільними представниками Європейського Союзу Катрін Аштон і Штефаном Фюле, які заявили в середу, що склад парламенту мають вирішувати не суди, а виборці.

Як мовиться в заяві, Пітер Омтзіхт, який нещодавно зустрічався з Сергієм Власенком у Києві, у квітні має подати комітетові ПАРЄ з юридичних справ і прав людини свою остаточну доповідь із цього питання, а Майліс Репс і Марієтта де Пурбе-Лундін мають 4 і 5 квітня відвідати Україну і порушити питання про долю парламентаря.

Вищий адміністративний суд у середу ухвалив позбавити депутатських повноважень Сергія Власенка на підставі суміщення ним повноважень депутата і адвоката. Захист Власенка доводив, що той, ставши депутатом, жодного разу не виступав як адвокат, хоча й мав адвокатське посвідчення. Справа Власенка вже викликала широку міжнародну критику, на яку негативно зреагувало Міністерство закордонних справ України.
XS
SM
MD
LG